Kaj Linna i tårar: "Nu är det över"

Kaj Linna, som dömdes till livstids fängelse för rånmordet i Kalamark, släpps fri i väntan på domen i hovrätten.

Nu är det över, säger han till NSD.

30 maj 2017 15:11

Kaj Linna släpps ur fängelse i väntan på dom. Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att man har fattat beslutet i samband med att den nio dagar långa huvudförhandlingen avslutades i dag.

Piteå-Tidningen har en reporter hos Kaj Linna inne på häktet. Reportern var på plats när Linna fick besked om frisläppandet. Det gick upp för honom vad som var på gång när han såg sin syster hoppa upp och jubla utanför häktets fönster.

Man kan inte tolka det på ett annat sätt, säger Kaj Linna till Piteå-Tidningen och börjar gråta.

Väl utanför häktet vände sig Kaj Linna till de journalister som väntade på honom.

Vad ska jag säga? Det var väl bra att det blev så här. Det känns lite omtumlande. Jag är glad. Nu är det över, säger han till NSD.

"Genant bevisning"

Rättsexperten Sven-Erik Alhem utgår från att Linna kommer frias helt när domen meddelas den 15 juni.

Det var helt förutsägbart. Man kan aldrig trolla med knäna när det gäller bevisning och i det här fallet var det näst intill genant bevisning, säger han.
Det är nästan alltid så att den bevisning som inte är teknisk, som inte är oomkullrunkelig, den blir sämre med tiden. Så det här var ganska självklart.

Kaj Linnas syster är överlycklig över att Kaj Linna nu släpps fri i väntan på dom.

Jag är bara så lycklig just nu, jag gråter glädjetårar, säger hon direkt efter beskedet, till P4 Norrbotten.

Hon hade dock inte förväntat sig detta, säger hon.

Nej, ska jag vara ärlig så var jag jätterädd att de skulle skjuta på det, skjuta på det, skjuta på det. För de har skjutit på det i 13 år, säger systern.

Åklagaren besviken

Åklagaren Jens Göransson säger till TT att han är besviken efter beskedet att Kaj Linnas försätts på fri fot.

Så klart är jag besviken. Det är en otrolig arbetsinsats som vi lagt ned på det här. Men det är en del av jobbet och den slutsats jag kan dra nu är att Kaj Linna inte kommer att dömas till livstids fängelse.

Han säger att man dock måste vara försiktig med vidare slutsatser.

Jag har ju pläderat för en fällande dom så jag hoppas fortfarande på det. Men jag kan konstatera att de inte gått fullt ut på mitt yrkande om livstids straff, för då hade han inte släppts i dag, säger Jens Göransson.

Ska begära skadestånd

Kaj Linna tror inte att domen kommer att ändras till ett tidsbestämt straff. Det vore en skymf mot offren, tycker han.

Det vore för staten att dra sig undan sitt ansvar.

När han får en fråga om vilket skadestånd han tänker kräva svarar han 20–25 miljoner kronor.

Det är inte tillräckligt, säger han till medier utanför häktet.

Beviljades resning

Fallet togs upp igen sedan Högsta domstolen i fjol beviljade den livstidsdömde Kaj Linnas resningsansökan. Förhandlingarna har pågått sedan den 16 maj.

Efter att Högsta domstolen beviljat den livstidsdömde mannen resning har målet återupptagits i hovrätten för Övre Norrland.

"Efter att rätten hållit enskild överläggning beslutades att det tidigare utdömda fängelsestraffet tills vidare inte får verkställas. Det innebär att den dömde mannen omedelbart ska försättas på fri fot i avvaktan på hovrättens dom", skriver hovrätten.

Dom i målet meddelas den 15 juni.

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna.

Kaj Linna anhålls och häktas i sin frånvaro. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljade Högsta domstolen Kaj Linnas fjärde resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnade åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Källa: Spår, DN, P4 Norrbotten med flera

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!