Ida Ask kan bli Folkets företagare

Ida Ask bakar fika för hand på Lilla skafferiet. Nu är hon nominerad till Folkets företagare, priset där Luleåborna får bestämma vem som vinner.

1 oktober 2019 13:52

– Men, va roligt! Det känns bra, lite överraskande, men väldigt roligt att bli nominerad, säger Ida Ask när hon får reda på att hon nominerats till Folkets företagare.

Berätta om ditt företag!

– Vi driver Lilla Skafferiet, ett kafé och bageri på Bergviken. I höst expanderar vi och öppnar en helt ny köttbutik på Storgatan i Luleå. Vi lovade oss själva innan vi blev bageriägare att göra det rent, på riktigt och hållbart. Och det är det vi gör. Vi kämpar hårt för att komma tillbaka till det som fanns förr, handbakat fika utan besprutade råvaror. Som snitt får man i sig nästan sju kilo tillsatser i form av olika E-ämnen per år. Man har helt enkelt vant sig vid fusket och genvägar har blivit normaliserat. Ta exempel en så enkel sak som en vaniljkräm i en tårta. Vi har vant oss vid att köpa gula vaniljkrämer. Men vad i en vaniljkräm är det som är gult? Vanilj är brunt. Färgämnen däremot är gult. Sånt skrämmer mig och jag vill kunna stå helhjärtat för det vi säljer. När det gäller kött så har vi aldrig haft ambitionerna att få folk att äta mer kött. Vad vi vill är att det kött man väl väljer att äta ska vara bra.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är att jag faktiskt fortfarande tycker att det är roligt. Har, som alla företagare säger, det bästa gänget att jobba med. Kunder som ger tillbaka massor, jag får jobba för något jag tror väldigt starkt på och jag får utlopp för min kreaktivitet.

Vad är din drivkraft som företagare?

– Att jag gillar att få saker gjort och jag gillar att skapa. Att jag är lite rastlös, nyfiken och driven hjälper också till på traven.

Vad betyder den här nomineringen för dig?

– Blir såklart jätteglad! Det värmer i hjärtat att höra att folk runtomkring tror på en och det man gör.

Vem är din förebild inom företagandet?

– Måste få banta ner frågan till min närhet. Har blivit inspirerade av båda mina föräldrar som drivit eget hela min uppväxt till att man faktiskt kan. Jag gillar ödmjuka ledare som vågar och får saker gjort. Har dessutom en liten extra varm blick till Karin Klockare. En föredetta mentor som jag inte vill säga föredetta om, hon får fortfarande stå ut med mig lite lätt.

Ida Ask

Ålder: 33 år.

Bor: Kallkällan i Luleå.

Gör: Driver Lilla Skafferiet med Andreas Krekula. Spenderar så mycket ledig tid som möjligt vid deras lilla stuga vid vattnet. "Där bastar jag mer än gärna dagligen och har oändligt med projekt att pilla på med."

Motiveringen lyder: Det lokala bageriet har fångat Luleåbornas hjärta med vad de själva tror på – ekologiskt, hållbart och hembakat. Höstens satsning på en ny köttbutik utgör dessutom ett spännande lyft för Luleå centrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Parmhed