"Jag bestämde mig för att göra en bra produkt"

Det började som en hobby. Nu tillverkar Rolando Cevallos från Haparanda 800 liter kombucha i månaden. "Många frågar varför jag startat företag nu under pandemin, men jag ville göra det. Jag satsade på det", säger han.

Haparanda 28 december 2021 16:00

Företaget "Norrlands kombucha" startades i augusti och sedan två veckor tillbaka finns drycken hos återförsäljare som Noah i Luleå och Mera mat i Boden samt på ett antal platser i Haparanda.

Allting började för två år sedan hemma hos Rolando Cevallos.

– Jag började göra kombucha i köket. Jag berättade det för två av mina kollegor på mitt dåvarande jobb på Ikea och de ville prova. De köpte varannan vecka och min tillverkning gick från tre till 40 liter varannan vecka. I början var det mest som en hobby.

I januari slutade han på Ikea för sitt drömjobb i en butik med kläder och äventyrsutrustning där han kunde hjälpa folk att hitta rätt utrustning och ge tips var de kunde vandra. Men drömmen varade inte länge.

– Jag lämnade all säkerhet – och fick sluta efter två månader. Då bestämde jag mig för att satsa på kombuchan, säger han och fortsätter:

– Jag har investerat allt kapital som jag sparat. Jag kunde göra 40 liter varannan vecka, men efter det kom jag upp i 800 liter i månaden. Många frågar varför jag startat företag nu under pandemin, men jag ville göra det. Jag satsade på det.

Kombuchan, som han tappar upp dem på 330 millilitersflaskor märkta med "Norrlands kombucha", är en fermenterad tedryck som tillverkas med hjälp av jästsvampen scoby, symbiotic culture of bacteria and yeast, och socker, enligt en gammal tradition som kommer från Kina, berättar han. När processen är färdig finns inte mycket socker kvar.

– En coca cola har 26 gram socker. Kombucha har fyra gram socker. Diabetiker kan dricka den. Den innehåller vitaminer och antioxidanter. Men eftersom kombuchan är en starkt utrensande dryck rekommenderas till en början en mindre mängd intag per dag, ungefär 100 ml, för en ovan kombucha-drickare. För var vecka därefter kan mängden dubbleras upp till det dagliga intag man önskar. Man ska vara uppmärksam på för snabbt avgiftande effekter såsom huvudvärk eller lös mage.

En del flaskor i butikerna är inte fullt lika hälsosamma, tillägger han.

– I affärerna är de ofta pastöriserade med koncentrerad juice och extra kolsyra och konserveringsmedel. Då tappar den ju allting bra. Min kombucha är opastöriserad och har ingen koncentrerad juice eller extra kolsyra. Det som finns kommer från processen. Smakerna är frukt, hjortron, havtorn, lingon och blåbär. Jag bestämde mig för att göra en bra produkt, säger Rolando Cevallos och tillägger att han fått positiv respons.

– Folk kan vara lite skeptiska i början, men när de provsmakar så blir de mer intresserade. Kombucha är stort i USA och jag träffade en kvinna därifrån som sa att min kombucha var den bästa hon smakat. Jag blev väldigt stolt.

Men det är ett svårt hantverk. Han har misslyckats ibland och fått kasta mycket. Han tar hjortronkombuchan som exempel.

– Man måste veta om hjortronen har plockats när det regnar eller är torrt, om de släpper ifrån sig vatten eller socker. Om det är för blött så suger de upp vatten när man gör koncentrerad kombucha, de släpper mycket socker och behöver ännu mer fermentering. De tillverkar mycket kolsyra.

Kombucha är ingenting man gör i en handvändning. Det krävs tid och tålamod.

– För en flaska behöver jag fyra olika fermenteringar som tar totalt 45-50 dagar.

Tiden som fermenteringen tar använder han till någonting annat. Han driver nämligen ett annat företag, Norrlands academy, som utbildad naturguide.

– Jag tycker om att vara i fjällen och åka skidor och har startat ett företag med guidning och försäljning av båtarna Packraft som är tillverkade i Kina. Det gör jag samtidigt som jag fermenterar, säger Rolando Cevallos.

Nästa steg för Norrlands kombucha är att expandera.

– Från mars ska vi köpa utrustning för att producera upp till 3 000 liter och vi ska sälja i hela Norrland och norra Finland. Jag ska sälja till hotell, restauranger och andra lokaler som vill sälja lokalproducerad kombucha. Kanske lite mer söderut också. Man kan ju drömma stort. Eller hur?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa