Vändningen: Vill behålla värmeverket

Vid en öppen försäljningsprocess tappar kommunen utrymme att ställa krav. Då vill kommunalrådet Sven Tornberg (C) behålla Haparanda värmeverk – och låta kommunen stå för hela satsningen av den nya värmepannan.

Haparanda kommun 12 februari 2020 21:55

Tornberg har tidigare haft en tydlig ståndpunkt: Han och Centerpartiet vill sälja 51 procent av aktierna i värmeverksbolaget till Vasa värme. Men i och med att Torneå stad kom in med ett anbud i sista minuten så kände sig koalitionen, efter juridisk konsultation, tvingade att låta värmeverket vara ute för ett öppet anbudsförfarande. Men, säger Sven Tornberg, då kan kommunen inte ställa samma krav på avtalet som man hade med Vasa värme.

– Då måste vi egentligen ta mest hänsyn till budet med högst pris och kan vi inte ta samma hänsyn till att bolaget har samma målbild med värmeverket som vi som kommun har. Som investeringar, utdelning av överskott, serviceavtal och prisutveckling, säger Tornberg.

 

Centerpartiet valde ny inriktning i frågan på partimötet i söndags. Nu ska man förankra det i koalitionen. Men med tanke på att oppositionen också har ställt sig emot en försäljning är det då så gott som klart att värmeverket blir kvar i kommunens ägo till fullo.

– Oj, vad roligt att höra. Vi vill inte sälja och inte S heller. Jag har hört mycket snack hos allmänheten också och jag tror att det trycket har känts hos koalitionen, säger Monica Perdahl Täikkö (V).

Ett argument för att sälja till Vasa värme var att få in pengar till investeringen i ett nytt fjärrvärmeverk som väntas kosta mellan 100 och 150 miljoner kronor. Nu verkar kommunen få stå för den investeringen på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa