Två bud på värmeverket – då fattas beslut

"Vi har lämnat vårt erbjudande till Haparanda stad. Nu är det upp till kommunfullmäktige att bestämma om de väljer oss eller Vasa värme", säger Pekka Pelttari (C).

Haparanda kommun 11 december 2019 13:00

Torneås stadsstyrelses ordförande berättar att stadsfullmäktige i Torneå följde stadsstyrelsens förslag om att lägga ett bud på 51 procent av aktierna i Haparanda värmeverk ab för 86,7 miljoner kronor, precis som Vasa värme.

Haparanda har varit beredda på att Torneå ska komma in med ett anbud och har därför ett extrainsatt möte för kommunstyrelsen under torsdagen så att man ska hinna bereda ett nytt anbud inför måndagens kommunfullmäktige då det slutgiltiga beslutet ska fattas.

Under tisdagen berättade kommundirektören Lena Ekh däremot att man inte hade fått in något bud från Torneå. Något som Pekka Pelttari (C) blir förvånad över.

– Vi har lämnat vårt erbjudande till Haparanda stad och jag dubbelkollade det i dag, att de har fått vårt meddelande. Det har skickats till kommunalrådet och koalitionen.

 

Torneå stad och det kommunala energibolaget som lägger ett bud vill leverera värme till Haparanda från Torneå, medan Vasa värmes bud innefattar en ny värmepanna i Haparanda. Lars Strömberg, vd på Vasa värme, menar att deras bud är attraktivare därför.

– Det blir frågan om mycket mer än 86,7 miljoner kronor från vår sida. Vi vill bygga ett nytt värmeverk i Haparanda som tillsammans med reservkapaciteten som redan finns klarar värmeutbudet under vintern i Haparanda. Det blir frågan om en satsning på 150 miljoner kronor från vår sida och det blir bra för Haparanda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa