"Ska vi betala holländska tandläkarpensioner"

Värmeverket är rena kassakon för Haparanda. Därför vänder sig oppositionen emot försäljningen till Vasa värme. Dessutom gillar de inte vart kommunmedborgarnas pengar försvinner.

Haparanda kommun 6 november 2019 18:05

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vänder sig emot koalitionens förslag att sälja 51 procent av Haparanda värmeverk ab för 86,7 miljoner kronor till Vasa värme. Socialdemokraterna tycker att koalitionen förhastar sig i frågan och ifrågasätter om det här följer deras löfte om en bättre dialog med befolkningen. Men när det nu ska fattas ett beslut i kommunfullmäktige på måndag så kommer Socialdemokraterna att säga nej.

– Vi anser att kommunmedborgarnas pengar som de lägger på värme ska gå tillbaka till kommunen och inte till riskkapitalister, säger Nina Pörhölä (S).

För vilka är det som får betalt när Vasa värme gör vinst på värmeverket? Den frågan försökte Peter Waara (S) få fram när han fick reda på företagets intresse för värmeverket under hans tid som kommunalråd. 

– Jag har kollat på mina minnesanteckningar från det och jag minns att de talade om 11 till 13 procents avkastning på insatt kapital. Vilka är det som tar del av de pengarna, då? Jag försökte pressa dem och då nämnde de holländska tandläkares pensionsfonder. Det tycker jag leder fram till en central frågeställning: Är det tänkte att Kalle Karlsson från Haparanda ska betala holländska tandläkares pensioner? Det tycker jag låter väldigt konstigt.

 

Haparandas tidigare kommunalråd var med och drev igenom förvärvet av värmeverket för tre år sedan. Då såg man det som en långsiktig investering. Tanken var aldrig att sälja.

– Jag förstår inte varför den borgerliga alliansen vill göra sig av med något som ger intäkter till Haparanda kommun.

Under de fem senaste åren har Haparanda värmeverk ab gjort en vinst på över 40 miljoner kronor. I år är prognosen ett överskott på cirka två miljoner.

– Varför tycker någon att det är intressant att köpa? Jo, för att det i bokföringen har visat sig att värmeverket har levererat ekonomi under alla år. Det är en kassako. Och varför vill de ha 51 procent? Naturligtvis för att de vill bestämma, säger Peter Waara.

Monica Perdahl Täikkö (V) berättar att Vänsterpartiet är emot försäljningen av samma anledning som Peter Waara är inne på. Det är en bra affär för kommunen att ha kvar hela ägandet.

 

Koalitionen menar att det var en bra affär att köpa upp hela värmeverket för 50 miljoner kronor. Men en bra affär kan väl bli ännu bättre? Så svarar kommunalrådet Sven Tornberg (C) på oppositionens kritik.

Oppositionen menar att det är bra att få in en till ägare som kan säkra långsiktig kompetensförsörjning och dessutom anser man att köpeskillingen är bra för kommunen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa