Oppositionen säljer hellre till Torneå

Oppositionen vill fortfarande inte sälja värmeverket. Men om Torneå stad kommer med ett bud så tar Socialdemokraterna hellre det än Vasa värme.

Haparanda kommun 5 december 2019 10:35

Partiets gruppledare i Haparanda, Nina Pörhölä, väntar på att Torneås stadsfullmäktige ska lämna sitt godkännande och sedan presentera finska kommunens bud på värmeverket i Haparanda.

Hon ser hellre att Haparanda säljer 51 procent av aktierna i värmeverksbolaget till grannen i öst än till ett företag med sitt moderbolag i Luxemburg.

– Vi står fortfarande fast vid tanken att inte sälja värmeverket överhuvudtaget. Men om koalitionen nu är inne på att sälja så tycker vi att det är bättre att göra det till Torneå än till Vasa värme.

 

S-ledaren menar att det är ett bra tillfälle att fortsätta utveckla samarbetet över gränsen.

– Vi har samarbete i reningsverket som fungerar bra. Det skulle kunna fungera lika bra med värmeverket. Och den information vi får in om Vasa värme gör inte att vi ändrar vår uppfattning. Spåren leder till Luxemburg, ett land som är svartlistat av EU som skatteparadis,  och då ser vi hellre att pengarna stannar i Haparanda kommun eller i Torneå, säger Nina Pörhölä.

 

Men än så länge har Torneå inte lagt något bud. Anders Rönnqvist (SJVP) menar att koalitionen ligger lågt till dess att ett bud kommer.

– Vi ska ta återremissen på fullaste allvar och reflektera och reagera på nya inspel som kommer i den här frågan, men vi har inte fått något bud ännu. Vi får se vad Torneås bud kommer att innebära, vi måste ju få se det innan vi kan ta ställning till det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa