Fler intresserade av värmeverket

Oppositionen har skjutit upp på försäljningen av värmeverket. Det öppnar upp för andra intressenter. "Vi håller på att förbereda ett anbud", säger Petri Hietala från Biotermo.

Haparanda kommun 15 november 2019 11:04

Det finska bolaget fick upp intresset när de såg att kommunen var villig att sälja 51 procent av Haparanda värmeverk till Vasa värme.

Den politiska ledningen vill acceptera budet på 86,7 miljoner kronor som finns från Vasa värme. Men i och med återremissen vid senaste sammanträdet så kan kommunfullmäktige inte fatta något beslut innan 16 december. Det här gillar bolag som Biotermo. Haparandabon som äger bolaget, Petri Hietala, berättar att tänker lämna in ett anbud.

Kan ni buda mer än Vasa värme?

– Det får vi väl se när vi kommer fram med anbudet. Men det är förstås ett stort anbud från ett stort bolag. 

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) lät vid fullmäktige skeptisk till intresset från Biotermo eftersom det är ett så litet bolag, med en omsättning på omkring 20 miljoner kronor.

– Men det finns flera som är beredda att vara med och investera. Och jag har fyra bolag som jag har möjlighet att flytta medel från, säger Hietala och fortsätter:

– Vi har samma kompetens som Vasa värme och vi köper till exempel flis från samma ställe som Vasa värme till våra värmeverk i Finland. Vi har samma möjligheter som dem att driva värmeverket.

När kommer det något anbud?

– Vi har haft möten under veckan nu och diskuterat det. Troligtvis ska vi vara färdig i slutet av den här månaden om vi kommer med ett anbud.

 

2016 köpte Haparanda kommun upp Vattenfalls halva i Haparanda värmeverk ab för 50 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa