Han får Sparbanken Nords kulturpris

Med sin musik berättar malmfältssonen Johan Airijoki historien om den kultur som är hans. Nu blir han Sparbanken Nords 18:e kulturpristagare ”Kanon att Sparbanken Nord stödjer kulturutövare i norr. Tack!" säger han.

Gällivare 29 april 2022 09:03

Banken delar ut priset på 50 000 kr till mottagare för särskilt värdefulla insatser för regionens kulturliv. Mottagaren ska vara bosatt i eller ha särskilt anknytning till Norrbotten eller norra Västerbotten.

— Att premiera kulturutövare som är förebilder och gör skillnad för vår plats är alltid viktigt och något som vi i många år har prioriterat. Just nu, med den stora samhällsutvecklingen kring hörnet, känns det extra aktuellt. Kulturen är oerhört betydelsefull för ett attraktivt samhälle, säger Gunnar Eikeland, vd för Sparbanken Nord. 

Johan Airijoki får 2022 års kulturpris med motiveringen:

” Årets kulturpristagare har under många år skapat musik med personlig stil som både sticker ut och berör. Med sin vackra glesbygdspoesi och krängande popinfluerade bluesrock har pristagaren fått en given plats på den svenska musikscenen. Genom sin egen beskrivning av livet som gruvarbetare och musiker samt den tydliga kopplingen till Malmfälten bidrar Johan Airijoki till att skapa stolthet för platsen och är en förebild för kommande generation musiker.”

Johan Airijoki är en musiker och låtskrivare från Gällivare som sedan debuten 2014 har släppt fyra kritikerrosade album. Det senaste är ”Får jag vara din kille” från 2020. Johan turnerar tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb för utsålda klubbspelningar och festivalkonserter, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Så har det inte alltid varit, utan det är ett resultat av envist och många gånger oavlönat arbete, berättar han.

— Många lyssnare hör av sig med personliga reflektioner kring hur mina låtar har berört dem i deras liv. Det är inget som jag tar för givet. Tacksamheten till min publik som möjliggör mitt konstnärskap och till alla människor som har hjälp mig längs vägen är stor.

I tidigare intervjuer har Johan poängterat värdet av den egna kulturen och att känna stolthet över det egna ursprunget. 

— Jag upptäcker att folk utifrån tycker att det vi har här är unikt, spännande och häftigt. Det är vi själva som behöver bli bättre på att bygga vidare på det och på vår gemensamma berättelse, säger han och fortsätter:

— Jag tycker det är kanon att Sparbanken Nord stödjer lokala kulturutövare i norr. Stort tack, det här möjliggör mitt fortsatta arbete.

Priset delades ut i samband med bankens årsstämma torsdag 28 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa