Företagare i tårar efter utmärkelse

Det var mycket känslor när Sevdail och Ljendita Arifi, som driver TTG motor, lack och plåt i Gällivare, på tisdagen utsågs till årets nybyggare i Norrbotten. "Vi trodde knappt det var sant när de berättade det, och våra tårar bara rann", säger hon med ett leende.

5 september 2017 14:10

Sevdail arbetade tidigare i en gruva, men hab har en bakgrund inom billackeringsbranschen från hemlandet Makedonien. Och när företaget han arbetade för började gå dåligt bestämde de sig för att starta eget.

– Det var hans dröm, och jag har bara försökt hjälpa honom förverkliga den. Sedan har vi fått mycket hjälp av Almi också. Utan dem och vår bank hade det varit svårt, säger Ljendita.

Hur det har gått för dem? Bättre än de någonsin hade vågat hoppas.

– Vi visste att det fanns ett behov, för vi gjorde ju en marknadsundersökning innan. Men företaget växer fort. Och framtiden ser ljus ut, säger han, och berättar att de har flera stora projekt på gång, innan han fortsätter:

– Det största problemet är att det är så svårt att hitta arbetskraft. Jag skulle behöva anställa åtminstone fem personer, men det finns nästan ingen som kan det här med lackering. Som tur är har min ena bror kunnat komma hit och hjälpa mig ibland.

Innan Sevdail och Ljendita startade eget funderade de på att flytta, kanske till Schweiz där han har sina bröder. Men några sådana tankar har de inte längre.

– Vi trivs här, och för våra barn är ju det här hemma. Och det är ju här omkring vi har våra kunder. Så vi kommer stanna i Gällivare, säger Ljendita.

Sevdail och Ljendita Arifi är, i och med utmärkelsen, nominerade till det nationella priset, som senare i år delas ut av kung Carl Gustaf,

Motiveringen

”Med en stark vilja, hårt arbete och målmedvetenhet har årets nybyggare hittat vägen till ett nytt liv i ett nytt land. Med små resurser har de byggt upp ett företag som har etablerat sig på en konkurrensutsatt marknad med goda utvecklingsmöjligheter. Deras makedonska rötter har stärkt dem genom hela processen – det finns branscherfarenhet som skickats vidare från en farfar och som nu inspirerar en son. Årets nybyggare har framgångsrikt skapat en framtid i Sverige inte bara för sig själva, utan för nästa generation.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund