Företag stöttar sjukhuspersonalen i kampen mot corona

Glad och rörd personal tog emot 50 matlådor utanför akutmottagningen i Kiruna under tisdagen. "Vi tänker på personalen och uppskattar deras jobb", säger Esa Palovaara, Transport i norr.

7 april 2020 19:30

Under hela veckan bjussar Transport i norr på matlådor till Kiruna sjukhus. Under tisdagen kommer chaufförerna Esa Palovaara och Abdi Risak med bakluckan full av mat och dryck till akutens entré. 
– Vi tänker på personalen och uppskattar deras jobb. Förutom maten så tänker man på dem, vilket jobb de har. Och när peaken av viruset kommer hit upp så hoppas jag att folk fortsätter tänka på dem och gör någonting för dem. Det här är kanske inte en stor grej, men ändå, det är mat för dagen, säger Esa Palovaara. 

Sjuksköterskan Julia Marainen och undersköterskan Emelie Esberg tar emot maten med stora leenden. 
– Det känns fantastiskt. Vi känner att vi egentligen inte behöver någon uppvaktning, för vi gör vårat jobb och i det ingår att ta hand om alla patienter oavsett vad de söker för. Men att vi får stöttning av samhällets företagare, alltså, man blir så rörd, säger Julia Marainen. 
– Det är en enorm belastning för oss i sjukvården, vi har inte haft någon sådan här pandemi som har berört Kiruna direkt någon gång, det här underlättar för oss, vi behöver inte tänka på maten. Vi har fått andningsmasker, skyddsmasker, handskar, allt gör att det stärker vårt arbete ännu mer. Att vi orkar, att vi får stöttning och hjälp att komma igenom det här. Vi ska klara det såklart. 
Maten skänks till akutmottagningen, IVA, ambulans och medicinavdelningen.
– Vi är inte vana vid sådan här uppbackning, vi säger uppbackning, inte uppvaktning. Vi ser det som uppbackning att klara av att stå här, det är ändå vi som möter de här patienterna på sjukhuset, säger Julia Marainen.  

Den här veckan kör Transport i norr ut 50 matlådor varje dag till sjukhuset från olika restauranger i Kiruna. Initiativet kommer från chefen på huvudkontoret i Luleå. Måndagens mat valde chaufförerna i Kiruna att betala för själva, kostnaden för resterande dagar står företaget för. 
– Det känns jäkligt bra, jag får gåshud av det här, det känns så bra, säger Esa Palovaara.  
Själva toppen av coronautbrottet sägs ligga några veckor fram i tiden. Är det här någonting som ni gör nu, eller kommer det någon mer insats längre fram?
– Det får vi se, jag kan inte svara på det nu, men vi ser det här som en stafettpinne till företagarna i Kiruna. Att tänka på personalen här på sjukhuset. Hemtjänsten likadant, att man inte glömmer bort dem. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga