Norrbottens glas, som också brukar kallas för Glasmästaren, flyttade in i lokalerna på Mangigatan för 40 år sedan. Företaget grundades 1962.

– Min far och hans bror köpte företaget 1975. Innan det var det min fasters man som ägde det. Så det har funnits med ett tag, snart 60 år. Det är roligt att det fortsätter, säger Martin Johansson, som tog över efter sin pappa 2015.

Precis som namnet antyder så gör företaget det mesta som har med glas att göra. På senare år har företaget även genomfört lite större projekt, som till exempel att montera alla invändiga glas i det nya stadshuset. De större projekten har krävt mer personal och företaget har vuxit från tre anställda till sex anställda på bara några år.

Artikelbild

| Flyttkartonger samsas med bilarna om utrymmet i verkstaden. På den nya adressen kommer det bli högre i tak i verkstaden vilket ska göra det lättare att ta sig an större projekt.

Nu har fastigheten på Mangigatan blivit inlöst av LKAB i samband stadsflytten och de måste flytta senast 2022. Men den största orsaken till att Norrbottens glas nu väljer att flytta är att företaget växer.

– Lokalerna börjar bli lite för små för oss. Jag hade funderingar på att bygga ut, men det kändes knasigt att bygga nytt när vi måste flytta härifrån om fyra år.

Alla butiker i centrum ska flytta i september 2022 är tanken.

– Jag tänkte att det är lika bra att flytta direkt, dels så har vi behovet av det, och så ligger vi lite i framkant innan allting börjar stänga ner, då är vi redan på plats.

Artikelbild

| Martin Johansson tog över företaget efter sin pappa 2015. Han har sprungit i lokalerna sedan barnsben. Det är med vemod han packar lådorna inför flytten.

Flyttlasset rullar till Industrivägen, det ligger inte i nya centrum, men ganska nära.

Trots Martin Johansson ser många fördelar med flytten så är det inte helt utan vemod han packar ihop grejerna.

Artikelbild

| Teresa Niva har jobbat på Norrbottens glas i tre år. "Det blir jättespännande, en nytändning verkligen, vi får lite större lokaler, det blir kul", säger hon om flytten.

– Jag har ju sprungit här sedan jag var litet barn. Det är både och, dubbla känslor, tråkigt att lämna men samtidigt är det som ofrånkomligt. Något vi måste göra för att komma vidare.

Vilket är ditt bästa minne härifrån?
Artikelbild

| Efter 40 år i samma lokaler har det blivit dags för Norrbottens glas att byta adress från centrum. Företaget växer och behöver mer utrymme.

– Det finns ett gammalt foto på mig när jag var sju år, det kommer jag ihåg som ett fint minne. När jag står och kittar fönster med min pappa. Nu kittar man med fogsprutor, men då gjorde vi alltid med linoljekitt eller fönsterkitt. Då stod jag där med degklumpen i handen och kittade.

Martin Johansson lämnade Kiruna för studier och jobb på annan ort under ett antal år. Men nu är han tillbaka där han en gång började. Fast ändå inte riktigt. På måndag öppnar dörrarna i nya lokaler.

– Det blir trist på fredag att låsa dörren. Vi ska ha fika här hela personalen, fika av stället. Det kommer kännas märkligt.