Med anledning av dödsskjutningen i Stockholm som kostade en 20-årig man livet, har branschorganisationen Lek- och babybranschen gått ut med en rekommendation till leksaksaffärer runt om i landet om att sluta sälja realistiska leksaksvapen.

20-åringen som sköts av polis i Vasastan, i Stockholm var gravt funktionsnedsatt. Han rymde hemifrån med en leksakspistol som polisen uppfattade som ett riktigt vapen. Lek- och babybranschens ordförande Alexandra Synnermark säger i en intervju med TT att:

– I och med de senaste tragiska händelserna känns det som att det numera är så att produkterna är så förvillande lika riktiga vapen att det får riktigt förödande konsekvenser, när polisen inte ens kan se skillnad när någon har ett leksaksvapen.

Piteå tidningen skriver att på styrelsemötet under måndagskvällen beslutade leksakskedjan att uppmana samtliga butiker att helt stoppa försäljningen av realistiska leksaksvapen. Det handlar i Piteåbutikens fall om knallpulverpistoler som kan likna riktiga revolvrar. Färgglada pistoler och skjutanordningar som klart förknippas med lek finns fortfarande kvar i butiken.

– Det är tragiskt det som hänt, och det är ingenting vi vill förknippas med. Redan under måndagen plockade vi bort de varor vi har som skulle kunna likna verkliga vapen, nu har det kommit ett centralt beslut från kedjan och jag tror inte att sådana leksaker någonsin mer kommer att vara i butik, säger Daniel Nilsson, butikschef för Lekia i Piteå.

I Luleå och Boden har man inte tagit något beslut om detta än. Enligt Pasi Roponen, Lekia är detta ett beslut som först kan tas efter möte med personalen.