Tegelbrukets Hantverksmejeri vinner pris

Vinnare av ICA:s entreprenörspris är Tegelbrukets Hantverksmejeri, med ägarna Emma och Sebastian Gröndal.

Boden 8 juni 2022 12:00

ICA:s entreprenörspris delas ut i till företagare som verkar i ICA-handlarnas anda, och som med hjälp av driv och entreprenörskap påverkar sitt närområde till det bättre. Kategorierna är Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior. 200 var nominerade i hela Sverige. 

– Det är nu femte året i rad som jag arbetar med det här priset, och varje år slås jag av hur många engagerade entreprenörer det finns runt om i Sverige och hur de med själ och hjärta lyckas få sina närområden att blomstra. Inte minst är årets lokala hjältar väldigt goda exempel på detta, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen och juryns ordförande.

Årets lokala hjälte är Tegelbrukets Hantverksmejeri. När pandemin satte käppar i hjulet för deras eventverksamhet bestämde sig Emma och Sebastian Gröndal för att satsa på glassmaskinen som de köpt in. Med mjölk från en bonde i närheten och bär från Mockträsk började de sälja glass i bägare direkt till privatpersoner. Produkterna finns hos återförsäljare runt om i Norrbotten.

– Vi har lagt ner så mycket tid på att komma dit vi vill, och bara att bli uppmärksammad genom en nominering är en vinst i sig. Att sen gå hela vägen och kamma hem priset… Jag är helt mållös – och otroligt tacksam. I dag står vi i fabriken och packar varje enskild bägare för hand. Den här vinsten gör att vi kan köpa en maskin som underlättar arbetet lite, säger Sebastian Gröndal till ICA Kvantum i Luleå.

Motiveringen: “Emma och Sebastian Gröndal har med Tegelbrukets Hantverksmejeri bevisat sig vara sanna entreprenörer. Med ett brinnande engagemang för en levande landsbygd och det lokala företagandet, har de blivit en framstående aktör i Boden. När produkterna säljs hos återförsäljare runt om i Norrbotten är de enbart baserade på råvaror från närområdet, och återspeglar ett väl fungerande samarbete med lokala producenter.”

Vinstsumman är 100 000 kr i respektive kategori, och vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Sara Wimmercranz, medgrundare till riskkapitalbolaget Backing Minds och känd från SVTs Draknästet samt Lovisa Skoog, ICA-handlare på ICA Nära Djurgårdsgatan.

Vinnare i den andra kategorin, Årets lokala hjälte junior, är Nybrobaserade AXD Sweden, med grundaren Azad Ali.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Fokus på drivkraft och innovation när Årets Unga Företagare utsågs

Fokus på drivkraft och innovation när Årets Unga Företagare utsågs

De kan bli Årets bodensare

De kan bli Årets bodensare