Matfestival riktar världens blickar mot Harads

En dörr mitt i skogen. Inget tak och inga väggar. Möbler som ser ut att växa från marken. Under matfestivalen Stars du nord lagar stjärnkockar mat av lokala råvaror över öppen eld under stjärnorna.

Boden 1 september 2022 16:00

I början av september lagar nio stjärnkockar från norden mat av lokala råvaror i skogen kring Harads. Stars du Nord har kommit till Norrbotten.

– Hjärtat i festivalen är att skapa en plattform för nordisk mat. När vi startade och lanserade den förra året så ägde den rum i Stockholm och hade temat "matsvinn". I år har den kommit till Harads och temat är "hyperlokalt". Ingredienserna kommer från platser inom en radie av två mil. Det är verkligen Norrbotten på tallriken. Vi hyllar vårt vilda skafferi och samiska mathantverk, säger Caroline Thörnholm, som grundat företaget Swedesconcept som står bakom Stars du Nord.

Hur kom det sig att årets festival är i Harads?

– Idén föddes när jag kom till Harads i december för att skriva om Treehotel och Artctic bath. Efter att ha besökt Norrbotten och fått uppleva den naturen och de otroliga hotellanläggningarna kunde jag inte tänka mig en vackrare och mer symbolisk plats för en nordisk matfestival där vi hyllar vårt vilda, nordiska kök. Norrländska råvaror har länge använts på stjärnkrogar i hela Sverige, men tiden var inne att få stjärnkockar att komma upp till Norrbotten och få visa det fantastiska vi har här. I synnerhet med en pandemi i ryggen är det ännu mer angeläget att satsa på det lokala.

Nytt för i år är lanseringen av den flyttbara restaurangen Materia som har sin premiär i Harads.

– Det är ett nytt restaurangkoncept som kamouflerar naturen och kommer turnera genom Norden nästa år. Där dörren befinner sig, där är restaurangen. Den kan ställas upp vid en klippa i Sverige, en fjord i Norge, ett vattenfall på Island, en ö i Danmark eller i en urskog i Finland. Målsättningen är att bli världens mest hållbara restaurang. 

 

Syftet med Materia är att ge en unik, gastronomisk upplevelse i naturen, berättar Caroline Thörnholm.

– Namnet Materia har en fysisk innebörd, men också en holistisk, cirkulär innebörd där alla och allting är kopplat till varandra. Vi har fått upp dörren som nu väntar på gäster. Det är en mystisk dörr på en hemlig plats. Restaurangen kommer inte ha något tak eller några väggar. Allting är under stjärnorna.

Hela restaurangen är gjord av trä från skogen i Norrbotten. Möblerna ser ut som att komma direkt ur marken.

– Man kommer inte se vad som är skog och vad som är möblemang, det blir som en förlängning av naturen.

Poikkipike-duon Arne Bergh och Jens Thoms Ivarsson, före detta creative directors på Icehotel, står för designen.

Syftet med hela konceptet är att förena lokalproducerad mat med naturen den kommer ifrån.

– Det är lika delar konst, design och galenskap. Vi försöker oss på någonting som ingen gjort tidigare. Det blir en slags restaurangvariant på Treehotel och Arctic bath där vi går emot verkligheten och låter fantasin sätta gränserna, säger Caroline Thörnholm.

 

Eftersom den tillfälliga restaurangen byggs ute i skogen kommer de nio kockarna inte ha tillgång till el utan lagar mat över öppen eld, med källvatten och olika konserveringstekniker.

– Det handlar om att vi går tillbaka till våra rötter. Årets utgåva av Stars du nord är exakt så som vi vill att den ska se ut. Den i Stockholm förra året var en prototyp där vi testade konceptet, men nu har vi den i vild natur och tar bort filtret mellan människor och natur, samt integrerar nordisk design och nordiskt vin.

Kan du avslöja någonting om menyn?

– Det är en niorättersmeny där varje kock har gjort en rätt. En av kockarna vill gärna göra ren, en annan vill göra lamm som tillagas genom en metod där man gräver ett hål i marken och värmer upp tegel med eld. Lammet tillagas sedan under marken i tio timmar. En annan kock vill tillaga vildfångad fisk från Bottenviken och löjrom. Det blir verkligen en Michelinvariant på det vilda skafferiet. Det är som att gästerna äter på nio stjärnkrogar på en kväll.

Gäster som bokat platser på någon av middagarna blir upphämtade på Treehotel och Arctic Bath av Mercedes Benz, Stars du Nords huvudpartner, och skjutsade till dörren. Där lämnas mobiltelefonen innan de träder in i skogsrestaurangen.

– Vi tar emot femtio gäster varje kväll från olika delar av världen och flera medier från USA kommer flyga in, men vi hoppas också att många från Norrbotten kommer.

Den 3-4 september får gästerna träda in genom dörren till restaurangen.

– Det känns overkligt att vi öppnar snart. Det har varit någonting som vi har pratat om i snart ett år. Alla bitar börjar falla på plats och kockarna är exalterade att få komma till Norrland. Det kommer bli två oförglömliga dagar både för oss i teamet, kockarna och gästerna, säger Caroline Thörnholm.

Kockar på Stars du Nord

Sverige: Nicolai Tram, Knystaforsen och Birgit Malmcrona, Naturaj i Sundsvall.

Danmark: Jonas Mikkelsen, Frederiksminde, Christoffer Norton, Domestic, och Torsten Vildgaard, tidigare köksmästare på Noma i 11 år.

Finland: Tommi Tuominen, Finnjävel och Erik Mansikan, Kaskis.

Norge: Kristian Vagnen, Bare.

Island: Gunnar Karl Gíslason, Dill.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa