Många vill ge bort någonting begagnat i julklapp

Varje år köper svenskarna högvis med julklappar. Men allt fler vill ge bort någonting begagnat. Bodensaren Sandra Karlsson handlar mycket second hand och ger ofta bort begagnade prylar i julklapp. "Mina barn får ofta en ny och två second hand-julklappar", säger hon.

Boden 21 december 2021 16:00

7 av 10 vill ge bort begagnat i julklapp och var tredje har redan gjort det, enligt en undersökning genomförd på uppdrag av Sefina Pantbank. Allt fler blir miljömedvetna och får en negativ känsla om de bidrar till överkonsumtion kring jul, därför kan fler nu tänka sig att köpa begagnade julklappar, skriver de i ett pressmeddelande.

– Många har tröttnat på en överdriven julhandel och tänker till en gång extra innan de handlar nyproducerade julklappar. Det är upp till var och en att ändra på sina konsumtionsvanor och därför väljer nu flera att vända sig till andrahandsmarknaden för att köpa klappar, något som jag tror även är uppskattat av mottagaren. Det känns genuint att få ett vintageföremål som är helt unikt i sitt slag och som även har chans att öka i värde under tiden man äger den, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank.

Samtidigt förlänger Ikea testet med sin första renodlade second hand-butik till och med den sista december 2022. I butiken, som ligger i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna, kan kunder donera eller köpa begagnade produkter som har rengjorts och reparerats.

Någon som ofta handlar begagnat och tycker att begagnade varor passar bra som julklappar är Sandra Karlsson som driver instagramkontot Framtidsgurun om sparande och investeringar på börsen. Hennes barn får både nya och begagnade prylar i julklapp.

– Mina barn får ofta en ny och två second hand-julklappar. Det har att göra med den ekonomiska biten och miljöperspektivet, säger bodensaren som också arbetar som miljöinspektör på samhällsbyggnadsförvaltningen i Boden.

– Man behöver inte alltid ha nya saker. Det finns fina leksaker på second hand-marknaden på nätet. Man kan få fina saker till ett bra pris. Det trycker jag också på till mina följare. Det är en fråga om inställning.

Hennes barn är tre och fyra år.

– De har sina önskemål. De pratar om leksaker och på affären vill de ha både det ena och det andra. Jag säger att jag också tycker leksakerna är fina och att man kan önska sig.

Hon pratar mycket med barnen om ekonomi – på en nivå de förstår.

– Vi pratar mycket om att vårda sina grejer och om varför de måste vara på förskola. Om någonting går sönder så måste jag jobba mer och blir borta mer. Tid är pengar. Jag tror att de förstår mer än man tror om man pratar med dem på en rimlig nivå. Jag tycker att man ska prata med barnen om konsumtion så tidigt som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker normalisera pengafrågan. Alla har sina förutsättningar och val, varför man kan lägga undan pengar eller köpa någonting.

Var hittar man lättast bra begagnade prylar?

– Det finns otroligt mycket på andrahandsmarknaden i närområdet. Mitt tips är att hålla utkik i grupper på Facebook och hämta upp varorna i samband med andra ärenden. En swish till säljaren är ju enkelt. Det är dessutom coronasäkert då varorna kan överlämnas på bron, på uppfarten eller i brevlådan.

Vad har du för tips på begagnade julklappar?

– Några av mina favoriter gällande begagnade julklappar är böcker, sällskapsspel, pussel och utrustning för utomhusbruk, exempelvis skridskor, cyklar och pulkor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa