Mystiskt kafé har slagit upp portarna i Boden

Häxans Hem slog nyligen upp portarna i centrala Boden. "Jag får ibland känslan av att alla gäster som kommer till mig är mina gamla vänner. Stödet från stadens invånare är enormt", säger ägaren Eva-Katarina Stenberg.

Boden 8 februari 2022 12:00

Atmosfären skiljer sig från många andra kaféer. Eva-Katarina Stenberg, som äger Häxans Hem, har valt motiven på väggarna med omsorg. Här finns också en parkering för häxors kvastar och två skåp med diverse föremål som fångar gästernas blickar.

– Det ena innehåller riktiga artefakter som användes av människor som är involverade i magi. Där kan man läsa mycket intressant information. I det andra skåpet har jag en försäljning av bland annat magiska ljus, örter, kort och stenar och det mesta är handgjort. Örter plockar jag från skogarna, säger Eva-Katarina Stenberg.

Sedan 2017 driver hon också företaget Festa Bäst som specialiserar sig på exklusiva tårtor, efterrätter och evenemang.

– Vissa invånare i staden har känt mig länge. Många har beställt tårtor av mig, säger Eva-Katarina Stenberg.

Efter sin skilsmässa 2018 flyttade hon till Malmö och startade ett kafé i centrum, men hon saknade Norrbotten, med skogen och snön. Hon återvände 2021 och började leta lokal. När hon hittade en som kändes rätt skrev hon kontrakt.

Häxans Hem öppnades den 25 januari på Kungsgatan 32. Hon är glad att hon hann med allting i tid.

– Men den viktigaste glädjen är mina gästers glädje. Norrlänningar är väldigt snälla och öppna människor. Jag får ibland känslan av att alla gäster som kommer till mig är mina gamla vänner. Stödet från stadens invånare är enormt. Jag är chockad, säger Eva-Katarina Stenberg.

I Häxans Hem kan gästerna fika och slappna av och vissa kvällar kommer det finnas möjligheter till brädspel.

– Det är bra och roligt för de som vill umgås i sitt sällskap, såväl som för ensamstående. De kan lysa upp ensamheten och hitta nya vänner, säger hon.

Tanken är att både allergiker och besökare med husdjur ska kunna vistas i Häxans Hem, berättar hon.

– Jag har två ingångar. Nu utrustar jag ett rum speciellt för gäster med husdjur.

Hur kom du fram till namnet Häxans Hem?

– Jag tänkte inte ens på namnet. Jag döpte platsen till det den ska heta.

Hur ser planerna ut inför framtiden?

– Det finns många planer. Jag kan säga att det dyker upp nya ovanliga rätter på menyn då och då och ibland kommer tematiska möten att anordnas. Nu förhandlar jag till exempel med en shaman som kan komma till ett speciellt möte med gäster, säger Eva-Katarina Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa