De kan bli Årets turistföretag

Tre företag är nominerade till Årets turistföretag. Arctic Adventure är ett av dem. "Det känns fantastiskt roligt. Ganska oväntat, men väldigt roligt", säger Robert Westin, som driver företaget.

Boden 8 april 2022 14:42

Ett av prisen som delas ut på Bodens näringslivsgala den 23 april är Årets turistföretag. Priset ska gå till ett företag som är verksamt inom besöksnäringen och som på något sätt skapar mervärde för andra företag inom näringen. En stor del av den totala ekonomiska omsättningen ska komma från besökare utanför Luleå, Boden, Piteå, Älvsbyn och Kalix och företagets verksamhet ska ses som en viktig besöksanledning utifrån.

Prissponsor är Boden Turism ekonomisk förening och juryordförande är Hanna Engström.

– Turismen är av stort värde för Boden. Besöksnäringen leder till nya arbetstillfällen i destinationen, ett ökat mervärde för bodensarna som får ett varierat utbud av aktiviteter och service samt att det möjliggör för en mer levande landsbygd, för att nämna några exempel, säger hon.

Hur har ni i juryn tänkt kring de tre nomineringarna?

– Vi har valt att nominera tre väldigt olika företag, men som alla bidrar till utvecklingen av besöksnäringen i Boden och lockar besökare till vår destination. Ett aktivitetsföretag som funnits med oss i många år, ett företag som erbjuder en stor mötesplats som lockar till stora evenemang samt ett nystartat företag med exklusiva hotellrum.

 

De nominerade är Arctic Bath, Bodentravet och Arctic Adventure.

– Det känns fantastiskt roligt. Ganska oväntat, men väldigt roligt, säger Robert Westin, som driver Arctic Adventure och precis har kommit tillbaka från en guidad tur.

Arctic Adventure erbjuder allt ifrån kajakpaddling och fiske på sommaren till isfiske, skoterturer och norrskensturer under vintern. Robert Westin, som drivit företag inom besöksnäringen i drygt 20 år, ser ett ökat intresse för turism i Boden och Norrbotten.

– Det har utvecklats fantastiskt. Om man bortser från pandemin, som satte käppar i hjulet för alla, så har besöksnäringen ökat otroligt mycket sedan jag började. Det går inte ens att jämföra. Nu är det tusentals människor, uppemot 7 000 människor, som har sitt årsarbete från besöksnäringen i Norrbotten och när jag började var det max 3 000 personer. Omsättningen har fördubblats. Det visar på intresset kring besöksnäringen och framför allt intresset för Swedish Lapland, säger han och tillägger att det efter pandemin är en enorm skillnad för hans verksamhet.

– Den här säsongen har jag slagit all time high. Det exploderade verkligen när restriktionerna lättades upp. Efter två år med enormt dålig omsättning var det väldigt välkommet. Man ser skillnaden tydligt. Det finns ett uppdämt behov av att resa, köra skoter, fiska och andra aktiviteter.

Vad betyder turismen för Boden?

– Ganska mycket. Inte bara det att Boden har enormt starka varumärken inom besöksnäringen – Treehotel har googlats mer än Eiffeltornet, i alla fall så har det varit så tidigare – utan vi har också Arctic Bath som har seglat upp som en riktig stjärna på himlen och Aurora Safari Camp och Arctic Retreat. De sätter Bodens kommun på kartan, vilket betyder mycket för kommunen. Det blir en stolthet för många som bor här.

Han ser fram emot Bodens näringslivsgala.

– Det ska bli jätteroligt. Jag älskar galor, man får träffa folk och umgås. Det är roligt, men bara att bli nominerad är fantastiskt roligt. Det är ett tecken på att vi gör ett bra jobb, säger Robert Westin.

Några av de nominerade

Årets tillväxtföretag

Multcon, Ida-Linn och Jonas Näzelius

Parkkompaniet, Lars Karlsson, Isak Rapp och Torbjörn Egmalm

AJ Nord, Andre Virding och Johan Lundström

 

Årets hållbarhetspris

Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall, TreeHotel

Niklas Kassberg Wall, Skifix

Peter Gitzelov , Boden City FC

 

Årets nyföretagare

Mats Wikberg, Patrik Falk, David Thomelius, Björn Enberg och Janne Samuelsson, Bodens Padelcenter

John Mannberg och Lovisa Rosén, Byhart

Conny Långdahl och Mats Wennerlund, Coma Rail

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa