Rekordmånga nya företag – trots pandemin

Siffror från Tillväxtanalys visar att nyföretagandet ökade kraftigt i Sverige det senaste året. Även i Norrbotten skedde en ökning.

Näringsliv 5 november 2021 13:22

Det senaste året har 78 887 nya företag registrerats i landet vilket är en ökning med 18 procent jämfört med 2019 och den högsta årssiffran på över tio år.

I Norrbotten registrerades 1 343 företag mellan juli 2020 och juni 2021 vilket innebär en 11 procentig ökning jämfört med 2019. 

– En viktig förklaring är troligen att kravet för aktiekapital för att kunna starta ett aktiebolag sänktes från 50 000 kronor till 25 000 kronor i januari 2020. Minskad tid till sociala aktiviteter och möjlighet att fördela sin arbetstid annorlunda under pandemin kan också ha bidragit, säger Frida Lagergren på försäkringsbolaget If som sammanställt siffrorna från Tillväxtanalys.

– Vi har till exempel noterat att flera av våra mindre företagskunder utökat eller lagt om sin verksamhet och blivit mer av mångsysslare. Det ska bli spännande att följa utvecklingen framåt när samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.

Norrbotten hade en mindre ökning av nya företag än de flesta län i Sverige. I Överkalix kommun ökade antalet nya företag mest i länet (+50 procent). 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Reservnod ska göra stadsnäten i Norrbotten robustare

Hållbarhet i fokus när LKAB tecknar nytt avtal med Ahlsell

Banbrytande fabrik öppnar i Luleå – först i Europa

Global rekryteringsplattform ska minska klimatpåverkan – Boden med från uppstarten

Elmarknaden just nu: Höga bränslepriser och låg vindkraftsproduktion driver upp elpriset

Visa fler