Återbruk är hennes affärsidé

Resurface Kalix började på sociala medier och för tre månader sedan öppnades också en fysisk butik. "Det är roligt att efterfrågan är hög, inte bara online utan även här i butiken", säger ägaren Erika Kofoed.

Kalix 21 november 2021 10:00

När Erika Kofoed, som har sina rötter i Norrbotten, fick se att hennes drömhus i Vånafjärden utanför Kalix var till salu slog hon och hennes man till. Efter tolv år i Danmark lämnade paret Hvidovre och flyttade till Kalix.

– Vi sålde allt vi ägde i Danmark, hyrde en släpvagn och kom hit, säger Erika Kofoed.

Hon sökte flera jobb i Kalix och vikarierade på Billerud, men fick ingen fast anställning. I Danmark hade hon drivit second hand-verksamhet online och tankar på att starta någonting liknande återkom.

– Jag dras mot det. Det är jätteroligt att driva second hand, säger hon.

För sex månader sedan startade hon Resurface Kalix med fokus på handel och återbruk av begagnade varor. Till en början skedde försäljningen endast via sociala plattformar, men så småningom öppnade Erika Kofoed också fysisk butik. En snickarverkstad hemma på gården gjordes om till butik och lager.

– Det är roligt att efterfrågan är hög, inte bara online utan även här i butiken, säger hon och berättar att hon håller öppet tre gånger i månaden eller vid tidsbokning.

De flesta kunderna kommer från Kalix, Gällivare, Jokkmokk, Boden och Luleå, men hon har också en hel del kunder från södra Sverige och andra länder genom försäljningen via sociala medier.

– Instagram fungerar bäst för mig. Där kan jag bli lite mer levande och personlig, säger hon.

Butikens föremål och möbler kommer hon över via privatpersoner och loppisar. Ibland blir hon kontaktad i samband med dödsbon. Efter många års intresse har hon fått en bred kunskap om alla möjliga sorters föremål, men hon kan också gå på magkänsla, berättar hon.

– Mina internationella kunder har ett stort intresse för nordisk design, porslin och glas.

Återbruk är centralt för verksamheten och hon får ofta höra att hennes butik ligger rätt i tiden.

– Återbruk används ofta på ett sätt i Sverige om begagnade saker, men för mig är återbruk att man skapar någonting av det som annars skulle ha kastats, säger Erika Kofoed och fortsätter:

– Varje gång jag har öppet gör jag om mitt showroom och försöker inspirera med olika stilar vad man kan göra med sina egna fynd.

Ett gammalt vagnshjul har gjorts om till en klocka och en brödkorg har blivit en lampa som hänger på väggen.

– Saker behöver inte vara det man tror att de är. Man behöver inte kasta dem, säger Erika Kofoed.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kalix

Kalix enda renodlade herrklädesbutik stänger

Kalix

Handlare varnar för nedläggningar: "Saknar turisterna"