Ett uppsving för lokalproducerat under coronapandemin

REKO-ring Rutt 616 Luleå–Boden har fått ett uppsving under coronapandemin med sina lokalproducerade råvaror. "Corona kanske höjer intresset för självförsörjning. Det är tryggt att ha en bonde nära", säger Thomas Holmbom, Bondgården Bälinge.

Boden 1 juni 2020 16:30

REKO står för rejäl konsumtion. Producenter på en ort kan gå samman och skapa en REKO-ring där råvaror och förädlade produkter säljs direkt från producent till konsument. Tidigare har ringen besökt Bälinge och Avan. Vi hälsar på under den en timme långa utlämningen av förbeställda påsar i Råbäcken utanför handelsträdgården. 

– Vi står i dag på samma plats som REKO-ringen startade sommaren 2017.  Då var vi fyra producenter och i dag ett femtontal här, säger Seija Fallemark, en av initiativtagarna. 

En som handlar lokalproducerat är bodensaren Gun Nordberg.

– Det är bra att kunna handla direkt av producenterna och det är bra produkter. Idag har jag köpt jägarsaft, sik och ska även köpa korv. Det är lite av favoriterna, säger Gun.

Producenten Maria Nilsson som driver Alterdalens Rabarberi har med sig cirka 40 påsar. I påsarna finns saft, te, olika bakverk men även blodpalt. 

– Många har varit sugna på blodpalt eftersom vi hade det som specialerbjudande. Alterdalen ligger utanför väg 616 men vi har fått vara med i ringen vilket är positivt för oss, säger Maria Nilsson.

Mjukkaka är en produkt som är populär och bakas av pensionärerna Siv Brandén och Birger Grahn i en  vedeldad bakugn.

– Vi fick så mycket beställningar så vi fick baka några dagar extra, säger Birger Grahn.

Jenny Berggren är en stadig kund hos REKO-ringen som alltid handlar mjukbröd, tunnbröd och färska grönsaker.

– Samma service som här får du aldrig i en butik.  Visst det kan vara är dyrare men du får en annan kvalité. Jag vill gärna att mina barn ska äta bra mat, säger hon.

Bondgården Bälinge säljer förbeställda lamm- och getsouvas och getkorv men även nötkött och mjölk på glasflaska.Det är Thomas Holmboms sambo Britta-Karin som driver bondgården.

– Intresset blir starkare och starkare för lokalproducerat vilket är positivt.  Det gör att fler vågar satsa om det finns en marknad. Vi samarbetar med Svedjebruket för att göra korv för att få ihop en större volym. Annars blir kunderna besvikna om de bara kan handla ibland sånt de gillar.

Coronapandemin verkar ha påverkat känslan för det närodlade.

– Folk ser väl hur skört vårt samhälle är när man förlitar sig på andra länders varor och långa transporter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler

Ämnen du kan följa
Coronakrisen
Norrbotten

Stor ökning av nya företag under pandemin

Norrbotten

Campingkris i Norrbotten: "Ett skräckscenario"

Norrbotten

Coronakrisens arbetslöshet närmar sig finanskraschen

Läs mer!
Boden

Resebyrån tappar sina coronastöd

Nyetableringar

Nytt företag startar i Boden: A Lind Entreprenad AB

Nyetableringar

Nytt bolag startar i Boden - ska verka i restaurangbranschen

Luleå

Lantbruket återuppstod – nu finns planer på gårdsbutik

Boden

Byggmax öppnar i Boden - efter ett års byggande

Visa fler