"Vi är en kokande kittel"

Det händer mycket nu på ekonomibyrån och utvecklingsbolaget Ávki: 10-årsjubileum, nytt kontor i Jokkmokk och ny konceptbutik i Gällivare. "Vi har gått från att vara ett Gällivarefenomen till att arbeta på större arenor", säger Mattias Berglund, vd på Ávki.

Gällivare 22 november 2021 12:00

Kontoret i Jokkmokk invigdes i slutet av september och blir en slags förlängning av verksamheten i Gällivare, med ekonomibyrå och utvecklingsprojekt. 

– Med tiden kommer vi kunna erbjuda arbetsplatser för företag att hyra in sig på, på samma sätt som i Gällivare, säger Cora Karlsson, vice vd på Ávki.

Enligt Cora Karlsson och vd Mattias Berglund har efterfrågan i Jokkmokk varit stor.

– Många har frågat oss när vi ska etablera oss där, och saknat oss. Nu hade vi möjligheten att göra det, det känns riktigt bra, säger Mattias Berglund och fortsätter:

– Det finns också andra kommuner som har visat intresse, så det är någonting vi får jobba vidare med.

Också i Gällivare händer det saker. Sedan 8 oktober driver Ávki en butik på Malmbergsvägen.

– Butiken handlar inte om att vi bara ska sälja produkter, utan vi vill genom butiken skapa en mötesplats, öka utbudet, lyfta den lokala kulturen, de lokala kreatörerna och minoritetsspråken i vårt samhälle, säger Cora Karlsson.

I år fyller också bolaget tio år, och har för tillfället tio anställda.

– Vi har jättelänge presenterat oss som ekonomibyrå och utvecklingsbolag, men jag tänker att det inte riktigt är en rättvis beskrivning. Utan vi är en kokande kittel, en varm renhud en kall dag, ett viste för småföretagare och kreatörer, säger Cora Karlsson.

– I och med att vi har den här platsen så kan vi hjälpa småföretagare, det är mycket det vårt arbete går ut på. Att stötta, att stärka och att samla människor och ge de rätt förutsättningar att lyckas.

Mattias Berglund flikar in:

– Många gånger är det inte extremt komplicerade uppdrag utan det gäller att vara den där hjälpande handen, som pushar en framåt, så man vågar ta steget, vågar starta företag, vågar söka projekt och finansiering.

 Ávki bildades som ett projekt av Gällivare kommun och fyra samebyar. I dag är man ett aktiebolag med bred verksamhet.

– Jag tänker att vi har gått från att vara ett Gällivarefenomen och inrikta oss mycket mot det samiska näringslivet till att vara betydligt bredare. Vi är fortfarande en stark profil eftersom vi jobbar mycket med samiska företag och det samiska näringslivet, men vi jobbar även med andra näringar och på ett mycket större geografiskt område, säger Mattias Berglund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Efter pandemins påverkan – nu satsar de på att nå ut till kunder över hela världen

EU

EU-stöd till svenska klimatprojekt

Gällivare

Hennes jeansgruva står sig starkt i gruvstaden: ”Folk är måna om att de vill handla på orten”

Gällivare

Han tar över som områdeschef i Aitik

Miljö

Företagsutbildning i hållbarhet startar i Gällivare

Visa fler