Analytiker: Vi får leva med ett högt oljepris

Bensinpriserna har höjts kraftigt efter attacken på den Saudiarabiska oljeproduktionsanläggningen. Och priserna lär ligga kvar på en hög nivå framöver, enligt en råvaruanalytiker.

17 september 2019 08:05

De ledande drivmedelsbolagen höjer bensinpriset med 40 öre litern. Dieseln höjs med 30 öre.

I går höjdes drivmedelspriserna med 15 öre litern, i spåren av prischocken på oljemarknaderna sedan flera saudiska oljeanläggningar attackerats av drönare.

Spänningen ökar påtagligt i området, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker vid Swedbank.

Oron i området, och osäkerheten om hur länge avbrottet i Saudiarabiens oljeproduktion kommer att kvarstå, gör att marknaden blir orolig för att tillgången på olja kommer att vara begränsad under lång tid.

Han tror att priserna kommer att ligga kvar på en hög nivå framöver.

Vi får nog leva med ett högre oljepris. I alla fall så länge de politiska orsakerna kvarstår.

Men bensinbolagen var riktigt snabba på att höja. Trots att de droppar som kommer ur pumparna nu köpts in till ett lägre pris, så höjdes de direkt på måndagen, och höjningarna fortsatte på tisdagen.

De passar antagligen på att höja. Men de är väl osäkra på oljetillförseln, mycket av oljan kommer från Mellanöstern, säger Jörgen Kennemar.
Fakta: Prishöjningar i attackens spår

Efter den senaste höjningen kostar en liter 95-oktanig bensin 15:93 kronor medan dieseln kostar 16:68 kronor, enligt de rekommenderade priserna på Circle K:s bemannade stationer.

I måndags lyfte priset på ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja som högst till nästan 72 dollar per fat, den högsta prisnivån sedan maj. Under eftermiddagshandeln på tisdagen sjönk priset tillbaka ned från en topp på 69 dollar till strax under 65 dollar per fat.

Räknat från årsskiftet har priset på Brentolja därmed gått upp med cirka 20 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT