Han utrustar byggarbetsplatser med larm

Efter 40 år som säljare inom industrin begav sig Älvsbybon Hans Eriksson in i säkerhetsbranschen. Genom sitt företag utför han konsultuppdrag med skräddarsydda säkerhetspaket och installationer runt om i Norrland. "Vi servar små som stora", säger han.

Älvsbyn 7 januari 2022 10:55

I arbetet som säljare inom industribranschen fick han allt större områden att förfoga över.

– Jag hade hela Sverige, ner till Jönköping, hela Norge och Åland. När chefen sa att när jag ändå var ute och körde så kunde jag ju ta Finland också, så tackade jag nej, säger Hans Eriksson och berättar att han valde att sluta.

Han hade ett vilande företag, Hasse sälj, som blev Hasse sälj och teknik ab. Genom företaget utför han konsultuppdrag inom säkerhetsbranschen.

– Jag blev headhuntad av en tidigare chef och började som konsult för Videotech i oktober 2020. De har aldrig haft verksamhet i Norrland tidigare. De är väldigt stora i Göteborg och Stockholmsområdet, men börjar nu växa i Norrland.

Hans Erikssons upptagningsområde är Kiruna, Gävle och Dalarna, men han har också många projekt i exempelvis Luleå och Boden. Kärnverksamheten utgörs av service, montage och försäljning av säkerhetsprodukter, detektorer, kameror samt brand- och utrymningslarm.

– Jag både installerar och säljer in larmsystem, säger han och tillägger att verksamheten riktar sig mot byggarbetsplatser.

– Jag skräddarsyr ett säkerhetspaket som anpassas efter arbetsplatserna. Vi servar små som stora. Det är inte bara större företag som NCC och Peab, utan även mindre byggföretag.

Han berättar att maskiner och verktyg för hundratusentals kronor har stulits vid en del inbrott. En stor del av verksamheten handlar om förebyggande arbete.

– Skyltar om kameraövervakning sätts upp på byggarbetsplatser i avskräckande syfte. Det har en stor effekt. Men de som är proffs, exempelvis ligor som uteslutande lever på det, går in ändå.

Många gånger handlar det inte om stöld efter inbrottet utan skadegörelse, menar han.

– Det kan vara ungdomar som är in på byggarbetsplatser och målar på väggar och kör sönder någonting, vilket innebär kostnader för kunderna. Vi försöker skydda arbetsplatser så gott det går med kameraövervakning.

Övervakningssystemet innefattar flyttbara kameror som är kopplade till en larmcentral. Kamerorna spelar in en filmsekvens vid rörelse på övervakningsområdet. Larmcentralen tar emot informationen och avgör om väktare och polis ska skickas till platsen.

– Det eliminerar falsklarm. När det är fordon och personer i bild så trycker de på knappen till väktare. Ibland är det en fågel som flyger förbi eller en kvist eller presenning som blåser förbi, säger han och tillägger att kostnader minimeras med systemet.

– Tidigare hade system detektorer inne i en container. Innan väktare och polis var på plats så hann inbrottstjuvarna rycka med sig ett antal produkter. Det vill vi eliminera med att sätta kamerorna på utsidan. Då har vi möjlighet att stävja inbrott och stöld i förtid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa