"Du kan både få och ge kunskap"

Luleåbon Annika Högström har i början av sitt yrkesliv varit verksam som specialistsjuksköterska inom akutvården. Under 80-talet startade hon och hennes man ett antal företag som de fortfarande är verksamma i.

Affärsängel 10 mars 2022 14:00

Moderbolaget heter Läkarjouren i Norrland AB och startades 1989. Kärnverksamheten består av bemanning inom hälso- och sjukvård och Annika Högström har haft de flesta roller i företaget under de dryga 30 åren och hennes nuvarande roll är styrelseordförande, berättar hon.

– Att investera i andra företag är, som jag tycker, ett sätt att använda del av egna vinstmedel som kan gynna näringslivet i stort. Du kan både få och ge kunskap. Och om det går bra kan det skapa ett livskraftigt företag. Men man måste också vara medveten om att det kan gå mindre bra och att resan kan bli krokig, säger Annika Högström och berättar att hon investerat både enskilt och tillsammans med andra.

– Jag och vi har gjort det både enskilt och genom utmärkta samarbetspartners som exempelvis Partnerinvest och Arctic ventures. Även tillväxtkassan Expandera AB, där ett flertal företag och privatpersoner gått samman, är ett bra exempel på hur man kan arbeta.

Vilken typ av företag vänder sig till er? 

– Under åren har det varit företag inom flera olika branscher, men ofta finns någon koppling till friskvård och hälsa.

När ska företag vända sig till er?

– När man har en väl bearbetad affärsidé, gärna genom de olika företagsutvecklare som hjälper till med detta, som exempelvis Almi, säger hon.

 

Vad har du för tips till företag som vill kontakta en affärsängel?

– Man ska ha gjort sin hemläxa och veta vad man vill ha hjälp med. Det kan också vara bra om det finns någon form av branschkunskap hos investeraren.

Vad har du för tips till den som vill bli affärsängel?

– Det är en fördel att förstå verksamheten och därigenom kunna vara en bra rådgivare och coach. Viktigt också att förstå att man går in med riskkapital, det är inte alltid företaget kommer att utvecklas även om det initialt ser bra ut. Ofta är det mer komplext än vad det ser ut från början, säger Annika Högström och fortsätter:

– Om du ska vara delaktig i en styrelse är det viktigt att avsätta tid och att man tar höjd för att det kommer att krävas ytterligare investeringar.

Vad finns det för fördel med att vara affärsängel?

– En fördel kan vara att du kommer in i ett tidigt skede och kan få en bra avkastning om företaget utvecklas väl, säger Annika Högström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Affärsänglar

"Det som driver mig är att få ge någonting tillbaka"

"Det som driver mig är att få ge någonting tillbaka"

"Det är ett idealiskt läge att investera i företag nu"

"Det är ett idealiskt läge att investera i företag nu"