Detta är ett annonssamarbete

Priset för att bestiga Kebnekaise – så mycket kostar det

7 april 2022 13:55

Att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise är en häftig upplevelse och en dröm för många.

Men det kostar såklart också en slant.

Här går vi på Advisa igenom kostnaderna – och knepen för att snabbare spara ihop till drömmen.

Kebnekaises nordtopp är Sveriges högsta punkt och mäter 2 096 meter över havet. Att bestiga landets högsta berg är en dröm för många – och faktum är de flesta med viss frilufts- eller vandringsvana kan klara av det.

Men det finns en del grejer som är bra att känna till innan man ger sig av mot Kebnekaise, framför allt det som kostar pengar och valen du kan göra för att påverka priset.

Hur tar man sig till Kebnekaise och vad kostar resan?

Kebnekasie ligger nästan så långt norrut man kan komma i Sverige, i Kirunas kommun i Norrbotten. Det går direktflyg till Kiruna från Stockholm, men vill du resa billigare är det som regel nattåget som gäller.

Från Stockholm tar det dryga 15 timmar, men du börjar resan på kvällen och kan förhoppningsvis sova bort större delen av resan innan tåget anländer morgonen efter. Bokar du i tid kan tågresan kosta ungefär 800 kronor enkel väg. En flygbiljett är svår att hitta under 2000 kronor.

Väl framme i Kiruna tar du dig till byn Nikkaluokta med Nikkaluoktaexpressen till ett fastpris om 200 kronor.

Kostar det något att bo vid Kebnekaise?

När du är framme i Nikkaluokta tar fjällen vid – och du börjar med att vandra den 19 kilometer långa vägen till fjällstationen, där du slår läger innan du börjar vandringen mot toppen.

Billigaste alternativet för att slå läger är såklart att sova i ett eget tält. Då behöver du endast betala 350 kronor per dygn för att få nyttja kök, toalett, dusch och bastu på fjällstationen.

Vill du i stället lyxa till det finns det sovplatser i stugor att hyra. Att få en sängplats i ett flerbäddsrum kostar strax under tusenlappen – men vill du sova i eget rum blir det dyrare.

Fjällstationen har också en restaurang – men maten är dyr och ju mer mat du kan bära med dig desto mer pengar kan du spara. Frystorkad mat och stormkök är ett bra spartips!

Vad kostar det att bestiga Kebnekaise?

Det finns två sätt att ta sig upp till toppen av Kebnekaise. Den västra leden är den vanligaste, och en ren vandringsled som du kan gå själv med karta. Det kostar ingenting.

Men vill du ta den östra leden, som är kortare men mer varierande, behöver du en guide. Den vägen innefattar nämligen klippklättring och passage över en glaciär.

Att gå med en guide kostar ungefär 1 500 kronor och du behöver specialutrustning i form av rep, stegjärn och hjälm. Har du inte detta kostar det ytterligare några hundralappar att hyra.

Så får du råd med Kebnekaise-drömmen snabbare

Att bestiga Kebnekaise kan alltså vara både billigt och dyrt – beroende på hur lyxigt du vill resa, äta och bo. Det som också kostar är såklart utrustning i form av kläder, ryggsäck skor och tält – där ett tips är att försöka hitta billiga, begagnade fynd.

Försöker du spara ihop till att bestiga Kebnekaise är ett bra tips att se över dina månadskostnader. Genom låneförmedlaren Advisa kan du samla dina lån och på så sätt sänka din ränta och dina kostnader – för att få mer pengar över till roliga saker. Som att bestiga berg!

Med Advisa kan du med endast en UC jämföra erbjudanden från flera banker samtidigt och välja det mest förmånliga för dig.

Från

Advisa.se