Webb-tv: Här trimmas hunden till toppform

Sedan ett år tillbaka driver Alexandra Jönsson, 28, Carni-fysio i Råneå. Här får hundarna bland annat friskvård i form av simträning. ”De flesta hundar är överlyckliga efter träningen”, säger hon till Norrbottens Affärer.

29 november 2019 09:20

För ett år sedan tog hon över verksamheten i Råneå. I dag tar hundfysioterapeuten Alexandra Jönsson emot hundar och hundägare från hela länet för att hjälpa till vid rehabilitering och friskvårdsträning.

– Jag har haft fler kunder än jag förväntade mig från början. Jag har fått otroligt många nya kunder och det är så roligt att många tjänstehundar sökt sig hit.

Varför är det bra att simma med hund?

– Rehabilitering är en sak. Simträning är en del av rehaben där man kan rehabilitera specifika skador för att återställa hundens ursprungliga funktion eller komma så nära man kan. Friskvården är all träning som får din hund att må bra i förebyggande syfte. Om du bygger upp hunden så håller den sig frisk längre och orkar utföra krävande hundsporter som exempelvis agility, lydnad eller drag. Det är otroligt viktigt att ta hand om hundens kropp och ju mer du friskvårdstränar hunden, desto bättre kropp och mående får den.

Det är främst Luleåborna och Bodensarna som söker sig till Alexandra för bland annat simträning, men hon har även kunder från Piteå, Kalix, Överkalix, Gällivare och Jokkmokk.

– De flesta hundar är överlyckliga och vill hoppa i simbassängen igen efter ett pass, andra är jättenöjda över att ha fått göra något kul och gjort av med en massa energi. Hundar som lever för leksaken älskar det här, de får en uppgift och kör på, säger Alexandra Jönsson och uppmanar:

– Friskvårdsträna hunden mer, det är viktigt. Man kan se det från ett ekonomiskt perspektiv också. Det är billigare och bättre att friskvårdsträna hunden än att gå på veterinärbesök och rehaba skador. Friskvård är roligt men även relationsbyggande mellan hund och ägare.

Har du några planer för verksamheten framöver?

– Massor, jag vill utveckla verksamheten med fler träningar i friskvårdssyfte utanför simbassängen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi