Dataspelsbranschen har traditionellt inte knutits till Boden. Men nu ska det bli ändring på det, om Mattias Bergqvist får bestämma. Han arbetar på Boden business park och började för två år sedan arbetet med att starta en spelutvecklarutbildning i Boden.

– Det handlar mycket om att vi har bra förutsättningar för just spelbranschen med bra infrastruktur och mark för serverhallar. Men vi vill ju inte bygga enbart ett infrastruktursamhälle. Vi vill ha människor här, säger Mattias Bergqvist.

Satsningen i Boden är en del av Arctic game lab som är ett samarbete för att skapa en blomstrande spelutvecklingsbransch med säten i Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå. Och det första steget var att starta en spelutvecklingsutbildning.

– Det är viktigt att få hit människor och kompetensen. Det finns många från Boden som arbetar med spel med som bara passerat igenom och sedan till slut hamnar i Stockholm. Vi måste kunna locka människor att stanna här och utbildningen är en pipeline för det, säger Mattias Bergqvist.

Och arbetet har börjat ge utdelning. Ett företag släppte ett spel i fjol och några elever som går sitt andra år har startat ett eget företag. Och andra aktörer har vänt blickarna mot Boden.

– Vi har ett par etableringar på gång. Tvåorna ska vara på praktik nästan hela våren och vi försöker ordna så de kan ha den här, och slipper söka sig till Stockholm. Och nu har vi tre bolagsetableringar som kommer starta i Boden för att ge eleverna en chans att göra sin praktik och sedan kan de förhoppningsvis ordna arbeten efter att utbildningen är färdig.