Vilja och Ale drog fullt hus

Solen gassade över besökarna i Luleå hamn under lördagens Stora hamndagen, där Vilja, Viscaria och Ale var några av höjdpunkterna.

24 augusti 2019 15:35

Symfoni och Laponia körde skytteltrafik ut till Strömören och Luleå hamn under lördagen, för att skjutsa ut alla besökare till Stora hamndagen. Det var andra gången evenemanget ägde rum där, senast var 2016 och då med runt 4000 besökare.

Men Luleå hamns vd Henrik Vuorinen känner på sig att årets upplaga slår besöksrekord.

– Vi har fått sätta in extraturer på den guidade bussen runt i hamnen, det är så många som vill åka, säger han och blickar ut över folket.

Visst kan den strålande augustisolen ha gjort sitt för att locka dit besökare. Men han tror även att folk är nyfikna på båtarna och verksamheten i hamnen.

– Det är otroligt roligt för oss som jobbar här. Många förknippar hamnen med södra och norra hamn. Att få visa upp vår hamn här är otroligt kul, och berätta om vilken betydelse den har för regionen, säger Henrik Vuorinen.

Ett av dragplåstren är den 36 meter långa Vilja, en ny hybriddriven isbrytande bogserbåt som har många beundrare denna dag. Bland annat Herman Lindbäck, fyra år.

– Tummen upp, säger han om den häftiga båten.

Ett annat huvudnummer är isbrytaren Ale, som åttaårige VilmerWenngren precis har besökt.

– Jag tyckte att maskinrummet var häftigt. Därinne fanns det jättestora motorer, säger han.

Plötsligt blir det extra fartfyllt, när en helikopter från Sjöräddningen hovrar över besökarna för att plocka upp två personer från vattnet. Fast det är bara på låtsas, intygar de tre systrarna Tuva, Tekla och Ebba Olovsson Chrunak.

– Det var jättespännande, säger de unisont.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg