"Vi måste ha en framtidstro"

Färre hotellgäster på grund av coronaviruset gör att ledningen Pite havsbad korttidspermitterar den fast personalen. "När det vänder innebär den här lösningen att vi snabbt kan vara igång igen", säger vd Kristofer Lundström.

19 mars 2020 07:30

I veckan har Pite havsbad korttidspermitterat den fasta personalen på anläggningen. Det innebär att de istället för att arbeta heltid går ner till 40 procents arbetstid. Företaget betalar hälften av lönen, medan staten går in och betalar en del. Det innebär att de anställda i slutändan kommer att få ut 92,5 procent av sin lön.

– Ekonomiskt drabbas turist- och resebranchen först och störst av den här krisen och vi måste vidta åtgärder för att hantera det. Vi är tacksamma för stödåtgärden som hjälper oss att rädda situationen, säger Kristofer Lundström, vd för Pite havsbad group.

På Pite havsbad påverkas ett 20-tal anställda. Situationen berör också Havsbadets extrapersonal.

– Eftersom att inströmningen av nya bokningar har tvärbromsat innebär det att vår extrapersonal inte behövs i samma utsträckning som vanligt, säger Kristofer Lundström.

Frågan kring personal hanteras på ett liknande sätt på alla anläggningar i Pite havsbad group.

– Det är en extrem situation och vi får se hur det fortlöper, men vi hoppas att åtgärden med korttidspermittering räcker. När det vänder innebär den här lösningen att vi snabbt kan vara igång igen, säger Kristofer Lundström.

På Pite havsbad håller man öppet som vanligt. Vardagarnas konferensgrupper uteblir, men det finns en del efterfrågan på hotellrum om helgerna.

– Vi räknar med att april och maj blir dåliga månader, men hoppas på att sommaren ska vara relativt intakt. Vi måste ha en framtidstro.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson, Piteå-Tidningen