Byggnaden har sina anor från år 1832 och Hermansons handelsgård är en av norra Sveriges bäst bevarade handelsgårdar. Med en hel kringbyggd gård med mangårdsbyggnad och 12 magasin är renoveringen ständigt pågående.

Hur kommer det sig att ni tog beslutet att köpa huset?

– Om inte någon hade köpt det så hade det förfallit. Vi vurmar otroligt mycket för nostalgi och gamla grejer så vi kände egentligen att vi var tvunga att bevara detta.

Artikelbild

Hur var reaktionerna?

– De flesta har varit väldigt positiva till att vi tog över.

Vad har ni på gång just nu?

– Vi håller på med en del renoveringar. Vi har bland annat renoverat ett uthus som är 100 meter långt. Nu ser allt rakt och snyggt ut, dörrarna går till och med att öppna. Vi har även renoverat 60 fönster och nästan 390 fönsterrutor. I våningshuset har vi rätat upp alla golv och då var vi ned till grunden och vände för att få allt på plats, säger Kåre.

– I affären har vi renoverat och det fick vi göra i två vändor för där kunde vi inte få ut våra varor på grund av små dörrar. Jag tror inte att vi någonsin kommer att bli klar med alla renoveringar, det är evigt projekt.

Ni säljer lite av varje – berätta!

– Vi säljer väldigt olika saker. Vi har väldigt mycket saker i läder – börsar och väskor till exempel. På senare tid har vi tillfört vårt sortiment med mer Rockabilly-inspirerande saker.

Vad är det som är så roligt med att driva HM Hermansons?

– Det är ungefär som att städa när det är riktigt skitigt från början. När det sedan är rent och fint är det otroligt skönt. Det är egentligen svårt att förklara vad som är så otroligt med att driva detta, vi tycker om det helt enkelt.