PMU står för Pingstmissionens Utvecklingssamarbete och är en organisation som aktivt arbetar med att bekämpa sociala orättvisor världen över. I Haparanda pågår ett arbete med att asylsökande och människor som har hamnat utanför arbetslivet av olika anledningar ska få ett arbete. På butiken arbetar två handledare, cirka 30 stycken volontärer och flertalet praktikanter som arbetar i grupper för att hjälpa till i butiken. Marjo Maikkunen har varit butikschef på PMU Second hand Haparanda sedan öppningen 2015.

Grattis, du har blivit veckans handlare!

– Tack, vad glad jag blir!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det ligger nära mitt hjärta. Det känns naturligt för mig att jobba med den här typen av verksamhet och jag har lärt mig otroligt mycket under tiden. Mitt tankesätt har och kommer alltid att vara att alla ska vara lika värda och det arbetar jag mycket med

Varför blev du butikschef?

– PMU kontaktade olika församlingar om det fanns ett intresse i att vara med att starta en butik. Jag och min man blev intresserade av att vara med men när jag såg att de sökte en chef för butiken. Jag sökte tjänsten för att det kändes som något som jag verkligen ville göra. Nu har jag varit här i tre år och trivs jättebra.

Var det som du trodde?

–  Nej, egentligen inte. Inte kunde jag veta hur det skulle vara att vara ledare för denna butik. Samtidigt som jag började här så var det många människor som kom till Sverige samtidigt och ett hundratal av dem kom till Haparanda. Redan från början ville vi ha med dem i verksamheten då det är ett bra sätt att komma in i samhället och träna på det svenska språket. Jag visste inte att det skulle bli ett såpass socialt arbete som det blev men jag älskar det.

Överskottet från verksamheten går till socialt bistånd, både ute i världen och lokalt i Haparanda.

– Vi hjälper föreningar med pengar och stödjer bland annat kvinnojouren, rädda barnen och frälsningsarmen.

Under 2018 har de märkt av en ökning av kunder som väljer att handla second hand.

– Fler yngre shoppar second hand och det är väldigt roligt. Tankesättet har förändrats och det är positivt att fler unga tänker mer miljömedvetet men även ekonomiskt. Fler vill hitta sin unika stil och det går verkligen att göra det om man handlar andra hand.

Vad har ni för planer för 2019?

– Nu ökar vi öppettiderna från att ha varit öppna två dagar i veckan till tre. Vi började med det precis efter nyår och det har varit överraskande mycket kunder. Vi har försökt att informera om det så gott det går och det känns som att det har gått fram. Jag hoppas att fler får upp ögonen för oss och att vi ökar får kundkrets. Vi är väldigt lyckliga över att kunderna upptäcker oss.