Vanligare med ekologiskt jordbruk

Det blir allt vanligare med ekologiskt jordbruk. Under de senaste tio åren har den sortens jordbruksmark ökat med 58 procent i Sverige.

31 juli 2019 08:10

Jordbruksverket har tagit fram siffror som visar att 609 104 hektar jordbruksmark brukas ekologiskt. Det 58 procent mer än det var för tio år sedan, då var det endast 385 064 hektar.

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef lantbruk på KRAV, i ett pressmeddelande.

På listan över vilket län som i störst grad odlar ekologiskt hamnar Jämtland högst upp med sina 39,7 procent och Norrbotten landar på plats 16 med 12,6 procent.

Senast 2030 hoppas regeringen uppnå sitt mål om att 30 procent av marken ska vara ekologisk. Som det ser ut idag är det endast 20,2 procent.

– Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk odling. Andra länder positionerar sig nu starkt när det gäller övergången till ekologisk produktion, bland annat Frankrike och Danmark. Sverige har tagit ett steg i rätt riktning, men en snabbare omställning kan stärka tillväxten i svenskt lantbruk och öka såväl export som inhemsk försäljning, säger Jonas Carlberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotten Vallgårda