Ulricas Källhammers nya liv i Algarve

Ulrica Källhammer och maken Lars-Åke har sålt sin mäklarfirma, HusmanHagberg i Norrbotten, och flyttat till Algarve i Portugal. Här berättar hon om det nya livet i paradiset och hur jobbsuget fått henne att ta ett jobb på en stor internationell fastighetsbyrå.

16 juli 2018 14:00
Var kom den här idén ifrån?

– Vi hade bestämt oss för kanske tio år sedan att flytta utomlands när Lars-Åke skulle gå i pension och i slutet på förra året hände det, så sedan i december har vi bott här nere. Det är så otroligt vackert.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Inte direkt, eftersom vi bestämt oss för länge sedan att flytta någonstans där det är varmt. Men när det väl var dags och var skarpt läge så kändes det väldigt konstigt. Man vet vad man har men man vet inte vad man får. Men det går ju alltid flytta hem om man inte skulle trivas.

Hur bor ni?

– Vi bor i ett fantastiskt hus vid havet som har utsikt över vattnet. Jag kan sitta på vår veranda varje morgon och blicka ut över vågorna och klipporna. Och sedan går det att gå längs klipporna till två charmiga fiskebyar, Carvoeiro eller Ferragudo, för att äta lunch.

Varför blev det just Algarve och Portugal?

– Vi var faktiskt på väg att flytta till Frankrike först och hade köpt ett hus där, trodde vi. Men säljaren drog sig ur i sista sekunden jag blev så ledsen och besviken att vi tog ett steg tillbaka. Då blev vi bjudna till Portugal av några vänner som flyttat dit och vi blev förälskade i landet. Maten var fantastisk, det är så otroligt vackert och människorna känns jättetrevliga och de pratar mycket bra engelska. Det kändes bättre än Frankrike.

Du har även skaffat dig ett jobb i Algarve, hur kommer det sig?

– Ja precis, det är som "Real estate consultant", på en stor fastighetsmäklarkedja som heter Engel & Völkers. De finns på fyra kontinenter i fler än 30 länder. Jag saknade helt enkelt tillfredställelsen av att jobba, det sociala livet som man får av det och utmaningen.

Hur har det varit på jobbet då?

– Jag gör ju bara min andra dag idag, men intrycket jag har fått har varit fantastiskt. Jag har varit med på mitt första veckomöte och träffat mina nya trevliga kollegor, det känns fantastiskt och seriöst. Det är liten omställning att gå från vd och chef till att bli konsult och säljare men egentligen är det här vad jag gjorde innan mitt tidigare jobb på HusmanHagberg. Att vara chef är roligt på sitt eget sätt men man tappar mycket av den där nära kundkontakten så det här känns jättebra.

Hur skiljer det sig från att jobba i Norrbotten?

– Det är lite annorlunda. De fastigheter vi har till salu säljer vi ju förstås, men så hjälper man också kunder att söka objekt som kanske inte ens finns i mitt område eller vår mäklarbyrå. Visst annonseras det på liknande sätt som i Sverige men det känns nästan större det här med att mäklaren letar reda på fastigheter, det känns faktiskt roligare så här.

Hur spenderar ni fritiden?

– Vi spelar mycket golf, tennis eller går promenader längs havet. Min man, Lars-Åke, har så mycket projekt sedan han slutade jobba. Han cyklar, åker på gymmet och har köpt en Porsche som han kör på en racingbana en bit härifrån. Också har han fått för sig att han ska lära sig att surfa.

Det har inte krupit fram någon hemlängtan?

– Inte ännu men nog saknar man vännerna hemifrån och vi kommer alltid älska Luleå och Norrbotten. Hittills har vi haft bra besök av svenska vänner som kommit hit.

Ulrica Källhammer

Ålder: 49 år.

Bor: Estômbar, Portugal.

Intressen: Golf och att lära mig fastighetsmarknaden i Algarve.

Familj: Maken Lars-Åke och sönerna Hubert, 19 och Oliver, 20.

Äter helst: Fisk och skaldjur.

Dricker helst: Lokala portugisiska viner eller vanligt vatten.

Läser helst: Allt möjligt. Mycket deckare och kriminalare.

Kollar på: Ser sällan tv. Brukar kanske kolla någon serie på Netflix.

Smultronställe i Norrbotten: Älskar Kallax och Kallviken där vi bodde förut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!