Tyska BMW är inte det enda internationella företag som visat intresse för Fortlax datacenterfilosofi och som valt Fortlax som leverantör.

–V i har tvingats tacka nej till flera nya nationella och internationella kunder på grund av kapacitetsbrist och gör därför denna jättesatsning på vårt tredje datacenter, F3, för att kunna fortsätta att växa tillsammans med nya internationella storkunder säger Anders Berglund, Fortlax VD och grundare, i ett pressmeddelande

Att ett datacenter i norra Sverige lyckades bli leverantör av avancerade HPC-kluster (High Performance Computing) för en av världens teknikledande biltillverkare kom som en överraskning för många när nyheten släpptes 2016. Men inte för Fortlax själva.

Artikelbild

| Lyckorus. Anders Berglund, vd Fortlax datacenter i Piteå, har fått med sig tyska biltillverkaren BMW i deras storsatsning.

– Vår bas är som tidigare Sverige. Våra kunder känner oss och vet vad vi står för, och även om vi har ambitionen att växa så släpper vi aldrig fokus på kundernas behov, det är våra befintliga kunder, stora som mindre, som gjort det möjligt att vara där vi är idag. Möjligheten och målsättningen att locka utländska kunder har funnits med under hela resan, och med framgångarna med BMW visade Fortlax att företaget var på rätt väg, säger Anders Berglund.

– Vi vet vilka fördelar vårt geografiska läge ger oss. Vi har därför haft en målmedveten strategi att positionera vår verksamhet och lyfta fram våra unika fördelar, bland annat det kalla klimatet som minskar energiförbrukningen för kylning och vår erfarenhet av att hjälpa andra stora kunder. Vårt läge långt uppe i norra Europa innebär, en säker geografisk position, stabilt elnät med Europas lägsta elpriser bidrar också till mycket bra förutsättningar för datacenter.

Det nya datacentret F3 kommer att ligga i anslutning till F2 och cirka 10 kilometer från F1. F3 planeras stå klart under sommaren 2018. Anläggningen på 1300 kvadratmeter byggs med högsta skyddsklassning, 3,6 MW effekt och plats för 140 datarack. Med F3 har Fortlax datacenter på tre olika fysiska platser i Piteå kommun. Redan i dag ligger Fortlax i förhandlingar med en rad nya intressenter, såväl nationella som internationella som vill placera utrustning i F3.

– Jag hörde att Facebook placerat servrar i Luleå, i norra Sverige, och det väckte min nyfikenhet, säger Christoph Schmid, IT-expert på BMW, och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda med vårt val. Vi har ett bra och professionellt förhållande och har direkt kontakt om vi behöver.