Scenen är typisk för en vacker sommartisdag i Svensbyn, byn cirka en mil väster om Piteå centralort. Kulturtisdagarna lockar alltid mycket folk till det idylliska hembygdsområdet.

Intill bäcken går Rita Öberg omkring i en gammeldags dress.

– Ska jag visa hur man gör? frågar hon barnen och när de nickar instruerar hon.

Artikelbild

| Lorren Zamira Andreasen testar pumpen för att se om den fungerar – vilket den gör.

Först doppa plagget i såpvatten. Så skrubba ordentligt mot tvättbrädan. Därefter skölja i bäcken och så använda gamla tiders centrifug – en mangelliknande konstruktion genom vilken man med avsevärd möda vevar och pressar plagget så att det mesta av vattnet kramas ur.

På samma sätt tvättade man mattorna förr i tiden. Frans Öberg, Leoni Xavia Andreasen och Elsa Öberg tittar noga på för att lära sig. Därefter hjälps de åt att med rotborstar såpskura en gammal trasmatta.

De sköljer den sedan i bäcken innan de gemensamt tar i för att få den igenom ”centrifugen”.

Lika intensivt jobbar Siri Johansson och systrarna Maja och Nelly Johansson. Tillsammans med föräldrarna har de färdats 150 mil hemifrån Ängelholm för att hälsa på bekanta i Piteå, som nu tagit med dem till Swensbylijda. Nöjda ser de tre flickorna hur vattnet pressas ur mattan.

Artikelbild

| Erik Berglund bor i Borlänge, men när han är hemma på somrarna hoppar han ibland in som smed.

En bit bort kastas vattnet i en skarp stråle upp mot skyn när Lorren Zamira Andreasen provar om pumpen fungerar. Hon är syster till Leoni Xavia och ingår i en familj som kommit ända från Oslo.

Turisterna är många och runt om på hembygdsområdet pågår det aktiviteter. De gamla hantverk som demonstreras intresserar både unga och gamla. Många tar chansen att prova på.

Artikelbild

| Siri Johansson och systrarna Maja och Nelly Johansson är fullt koncentrerade när de med dubbelhandsfattning borstar rent trasmattan.

Särskilt barnen engagerar sig, innan de springer vidare för att titta på får, hästar, höns och andra djur.

I den återuppbyggda smedjan visar Erik Berglund hur det går till att hetta upp och forma järnet. Han är från Blåsmark, men bor numera i Borlänge. När han är hemma på somrarna hoppar han in som smed – som han som barn såg sin pappa göra.

Artikelbild

| Kusken Karin Stare tar tömmen mitt i handen när hon styr ut hästen Elvira på ännu en tur.

Unge Adam Björkén tycker det ser kul ut och vill gärna prova på. Han koncentrerar sig innan han beslutsamt hamrar på den rödglödgade delen av järnet.

Ute på infartsvägen köar folk för att få åka en rundtur med den hästdragna vagnen. Hollie Viking klappar hästen Elvira innan kusken Karin Stare smackar och styr ut på ännu en tur.

Artikelbild

| Adam Björkén provar på hur det är att slå sig fram som smed.

För de hungriga finns många sorter mat att mätta sig med. Inte minst lockar palten, Piteåtraktens populära specialare.

Kulturtisdagarna lockar oftast flera hundra personer till Swensbylijda.

Artikelbild

| Frans Öberg försöker få den blöta mattan torr med hjälp av den gamle tidens torkmaskin.

– Vi har 50-talet funktionärer igång en sån här dag, berättar Berit Fält, ordförande i Svensbyns hembygdsförening.