Orderboken är full hos småhustillverkaren Villa varm. Just nu pågår produktionen av ett hus som ska skickas till Västra Emtervik i Värmland, efter det levereras hus till Hästra utanför Gislaved och till Mullsjö i Småland och till Arboga utanför Örebro.

– Det är så det ser ut. 80-90 procent av försäljningen går till marknader utanför Norrbotten. Mycket går till Mälardalen och en del vill Västkusten, men också Norrlandskusten, säger marknadschefen Helena Sundström.

För att klara monteringarna söderut har företaget en servicebil stående vid Arlanda flygplats.

Artikelbild

| Syskonparet Helena Sundström, marknadschef, och Håkan Björkman, vd, driver Villa varm vidare i samma andra som pappan Börje Björkman.

– Vi flyger ned våra montörer som hämtar bilen och kör vidare till platsen där huset ska monteras, säger hon.

Sedan ett halvår tillbaka anlitar Villa varm byggföretaget SBM i Piteå.

En motsvarande bil finns vid fabriken i Altersbruk.

I december förra året byggdes Sara Danielssons och David Ölunds hus i Bölebyn. Inom kort sätts det upp en villa i Smedsbyn utanför Luleå. I höst byggs ett fritidshus i Jäkkvik som i princip blir ett året runt-boende. Så verksamheten rullar på, konstaterar syskonparet Helena Sundström och Håkan Björkman. De driver företaget vidare i samma anda som pappan Börje Björkman som började med hustillverkningen 1974.

Artikelbild

| "Det spelar inte så stor roll om det är högkonjunktur eller lågkonjunktur. Det rulalr på", säger vd Håkan Björkman.

– Då var det lite enklare och mer standardiserade hus. I dag bygger vi utifrån kundens önskemål. Företag som Älvsbyhus är duktiga på att tillverka hus i stora volymer, vi är duktiga på att leverera ett hus som passar just för den köparen. Vi har ett grundkoncept i katalogen men ibland ritar vi allt helt nytt, säger Helena Sundström.

De pekar på den medvetna affärsidén: Villa varm har inte byggt upp något agentnät i Sverige.

Artikelbild

| Helena Sundström lämnade officiersyrket vid F21 för att arbeta vid Nordea, sedan började hon som marknadschef vid Villa varm.

– Kunder hos tillverkare som har agenter möts enbart av säljare och inte får så bra hjälp. Hos oss möter kunden direkt den som säljer, den som ritar, den som levererar och den som följer upp bygget, säger Håkan Björkman.

Han säger att efterfrågan gör att Villa varm skulle kunna producera upp till 25 hus per år, men eftersom omfattningarna av byggena varierar klarar företaget att leverera 10–15 hus per år.

Artikelbild

| Peder Öman från Rosvik har arbetat vid Villa varm i 16 år.

Vd:n pekar på att Villa varm inte är särskilt konjunkturskänsligt.

– Stora hustillverkare påverkas mer än vi som är små. Det rullar på i såväl högkonjunktur som lågkonjunktur.

Artikelbild

| En gavel är i stort sett klar och ska förses med isolering.

Villa varm har fem anställda. Förra året omsatte bolaget 15,4 miljoner kronor med 1,23 miljoner kronor i positivt resultat efter finansnetto.