Svenskt Näringslivs vd i Kalix: "Fantastisk framåtanda"

På torsdagen besökte Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke företag runt om i Kalix – som en del i en landsomfattande turné. Norrbottens Affärer fick en exklusiv pratstund med vd:n under besöket.

14 mars 2019 13:55

Dagen inleddes med att Jacke träffade ett par företagare på frukost, sedan bar det iväg till företaget Part som bland annat producerar prefabricerade badrum.

– Hittills har jag bara träffat några stycken Kalixföretagare, men framåtandan som jag känner här är fantastisk. Det finns både en framåtanda och innovationskraft. Men också en oro för att inte förutsättningen att investera är stabil. Exempelvis antagande för vilka potentiella bidrag eller stöd som man skulle kunna få. Det finns en viss oro att mattan rycks undan för att driva näringsverksamhet när man ligger lite mer avlägset, säger Jan-Olof Jacke.

Vad gör du i Kalix?

– Dagen går ut på att bättre förstå förutsättningarna för att driva företag i den här regionen. Såhär långt har vi pratat mycket om utmaningarna som finns i kompetensförsörjning och att attrahera folk till Kalix. Många av bolagen söker med ljus och lykta efter mer folk. Det är en positiv sak. Sedan har vi pratat om infrastrukturutmaningarna, säger Jan-Olof Jacke och tillägger:

– Sedan har vi såklart pratat om de stora fördelar man kan ha genom att finnas här. Med stabilitet i bemanning och även ett bra samarbetsklimat där företag samarbetar för att kunna gå in och operera och ta sig an större jobb.

Hur tar du frågorna du får i Kalix vidare?

– Jag försöker åka runt i stora delar av landet och träffa företag i alla näringar och sektorer. Vi formar ett program med vilka frågor vi ska driva som Svenskt Näringsliv. Vill vara säkra på att vi lyssnat på våra 60 000 medlemsföretag. Sedan vill vi vara säkra på att de frågor vi driver representerar såväl stora som små företag. Både i tätort och landsbygd. Det ska vara lätt att driva näringsverksamhet i hela landet, både i Stockholm och Kalix.

Varför valde ni att stanna i just Kalix?

– Varför inte Kalix? Kalix är spännande på det sättet att det är en liten ort. Men där företagandet ändå går bra och arbetslösheten är på en rimlig nivå. Det speglar väldigt väl mycket av de utmaningar man har på många andra orter av liknande karaktär. Det är spännande att det finns olika verksamheter här. Inte bara ett enskilt kluster som stan är uppbyggd på.

Jackes besök avslutades med ett företagsbesök i Töre innan det var dags att ta flyget tillbaka till södra Sverige igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi