Stark uppgång på bilmarknaden

Uppgången på bilmarknaden fortsätter. I oktober nyregistrerades 28,3 procent fler personbilar jämfört med oktober förra året, visar siffror från Bil Sweden.

4 november 2019 07:58

I oktober nyregistrerades 28,3 procent fler personbilar jämfört med oktober förra året, och lätta lastbilar ökade med 15,6 procent. Det visar ny statistik från Bil Sweden, en branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.

– Uppgången för både personbilar och lätta lastbilar beror till stor del på att många vill passa på att köpa innan fordonsskatten höjs vid årsskiftet. Dessutom jämför vi med förhållandevis låga registreringssiffror förra året till följd av införandet av Bonusmalussystemet, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Nu höjer branschorganisationen Bil Sweden sin nybilsprognos för i år, från 335 000 till 345 000 bilar.

– Bakgrunden till den höjda prognosen är att vi förväntar oss att registreringarna kommer att öka kraftigt fram till årsskiftet då den årliga fordonsskatten höjs kraftigt för många bilmodeller när den nya testmetoden WLTP införs i Bonusmalussystemet. Prognosen för nyregistrerade lätta lastbilar i år ligger kvar på 50 000 fordon, där takten

varit lägre än väntat tills nu, säger Mattias Bergman.

Nyregistreringarna av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, ökade med 31 procent i oktober. Hittills i år är uppgången 34 procent för dessa bilar. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 11,8 procent i oktober, jämfört med 11,5 procent i oktober ifjol. Hittills i år är andelen laddbara bilar 11,3

procent jämfört med 7,7 procent samma period förra året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg