Spelutbildningen lockar amerikanska bolag

Amerikanska spelbolag etablerar sig i Boden och inleder ett samarbete med spelutbildningen.

19 december 2018 11:20

Spelutbildningen i Boden har 50 elever. Och nästa termin ska hälften av dem, de som går andra året, göra en lång praktik som sträcker sig nästan hela terminen. Det har varit ett problem eftersom det inte finns tillräckligt med praktikplatser i området.

– Det är ju det som har varit utmaningen för oss ända sedan vi startade utbildningen. Tidigare hade vi bara två praktikplatser i Boden och om eleverna måste söka sig ner till exempelvis Stockholm vet vi ju att det är ganska troligt att de sedan inte flyttar tillbaka. I och med den här etableringen kan vi erbjuda femton praktikplatser, säger Mattias Bergqvist som arbetar med spelutbildningen på Boden business park.

Wanderword och House of how är företagen som etablerar sig i Boden. Wonderword grundades av Peter Zetterberg som också arbetar som director of studio operations på Microsoft i USA, och han besökte Boden i dag och träffade eleverna. Wanderword utvecklar spel som blir en slags interaktiv ljudbok där spelaren bestämmer handlingen. Peter Zetterberg har tidigare, i Microsofts regi, arbetat med en spelutbildning i Skövde under en termin. Men det är första gången han etablerar en fast punkt för Wanderword.

– Det är fantastiskt att vara här. Som en svensk som jobbar utomlands är det kul att få ge tillbaka, och jag tycker det här är ett fantastiskt initiativ. Det är inget lätt steg att skapa en dataspelsutbildning. Det finns fortfarande en syn att spel inte är så allvarligt utan något för barn. Men jag tror det är väldigt bra för regionen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Nigéus