Torbjörn Egmalm, Fredrik Bolin, Ulf Norberg och Marcus Fors växte upp i lilla lugna Vuollerim innan ambitionerna tvingade dem ner mot kusten för att följa sina företagardrömmar.

Nu har de etablerat sig i Boden, Luleå och Älvsbyn med en rad olika företag – men kärleken till Vuollerim finns kvar.

När då Jokkmokks kommun hade bestämt sig för att sälja ut fem fastigheter från allmännyttan gick utflyttarna samman och köpte upp det genom ett nystartat gemensamt företag – Vuollerim Bostäder AB.

Artikelbild

| Lars Karlsson och Torbjörn Egmalm.

– Det är något speciellt med byn som man kommer från, man dras alltid dit på ett eller annat sätt. Nu fick vi möjlighet att komma tillbaka i viss mån genom företaget, säger Torbjörn Egmalm.

Totalt handlar det om fem fastigheter med omkring 30 lägenheter och ett par lokaler, bland annat hälsocentralen och den nu nedlagda tandläkarmottagningen. Prislappen landade på 5,3 miljoner kronor.

Utöver de fyra utflyttarna så är Torbjörns kompanjon, från Parkkompaniet i Boden AB, Lars Karlsson med som delägare i det nya fastighetsbolaget.

– Vi jobbade väldigt snabbt. Kommunens fastighetsbolag hade bestämt sig för att sälja ut och de ville att det skulle gå fort, och de var även väldigt mån om vem som skulle köpa det. Det gynnade alla att vi som gamla bybor gick ihop, säger Torbjörn Egmalm.

Artikelbild
Var det bara av nostalgi som ni gick ihop eller var det affärssinnet också?

– Det är lite både och, tack vare att vi är från byn så kom väl idén upp från första början. Sedan räknade vi på det och kom fram till att det borde gå ihop lönsamhetsmässigt, säger han.

Artikelbild

Han berättar att de ännu håller på att sätta sig in i hur det är att vara fastighetsägare och inte riktigt har hunnit bestämma sig vad eller om de ska göra något med fastigheterna. Men att det nog inte väntas bli några större förändringar eller hyreshöjningar i dagsläget.

– Vi diskuterar om att göra lägenhet i gamla tandläkarmottagningen men vi får se, säger Torbjörn Egmalm.

Artikelbild

– Det är ju lite annorlunda att satsa på inlandets landsbyggd nu för tiden. Kapital och kunskap flyttar till kusten, det flyttar ut mer människor än det flyttar till kommunen. Vi hoppas kunna bidra för att vända den trenden, pengar och jobb är grundbulten för att kunna bo på glesbygden och då behövs entreprenörskap.

Vad är slutmålet med det här?

– Vi skulle vilja köpa fler fastigheter, men framförallt bidra till att vända utflytten från Vuollerim, annars står vi där med tomma lägenheter till slut.