Genom det nya byggprojektet på Storheden i Luleå ska företag kunna köpa sin egen affärslokal i en industripark. Tanken är att exempelvis åkerier, snickerier eller webbutiker ska kunna äga sin egen lokal istället för att hyra, likt en bostadsrätt.

– Det är ett nyproduktionsprojekt, men inte med vanliga bostadsrätter utan med bostadsrättslokaler riktade till företag, säger John Nilsson på HusmanHagberg, som står för försäljningen.

– Det blir en smart affär för alla parter, istället för att hyra sin lokal och betala en dyr hyra så köper man den och betalar till sig själv. Det är en bra investering och man får en lägre månadskostnad, säger han.

Artikelbild

| Bakom projektet står Werkstaden Fastigheter, som bygger och säljer industrilokaler i Sverige.

Det är första gången ett sådant här projekt genomförs i Norrbotten, och bakom satsningen står Werkstaden Fastigheter.

– Det känns jättespännande. Jag tror verkligen att det finns en marknad för det här, säger John Nilsson.

Fastigheten ligger på Krossvägen 3 på Storheden och består av 30 lokaler á 170 kvadratmeter, fördelat på två plan. Bygget planeras påbörjas så fort som möjligt när försäljningen tagit fart och lokalerna ska enligt plan vara inflyttningsklara fjärde kvartalet 2019. Försäljningen startar redan nu, priset ligger på 1 495 000 kronor och de första lokalerna är redan reserverade.

– Det funkar på samma sätt som en bostadsrätt, man blir en del i en förening som man betalar en avgift till. Man gör en investering och en placering, och med ett sånt här läge har man alla förutsättningar att generera en värdeökning, säger John Nilsson.

Artikelbild

| "Jag tror att det kan bli fler projekt framöver om det här faller väl ut", säger John Nilsson, HusmanHagberg.

Hur är Storheden som område för det här konceptet?

– Det är helt optimalt, rent logistiskt. Det ligger mitt i fyrkanten med hela dess upptagningsområde. Det är lätt att ta sig till och från E4:an, det blir ett nav för alla som ska utgå ifrån lokalen, exempelvis hantverkare eller lastbilar.

Artikelbild

| Industriparken består av 30 moduler á 170 kvm. Varje lokal har sin egen parkeringsplats och lastzon.

Har ni fått någon respons på projektet?

– Det har varit jättepositiv respons, just eftersom vi kan visa en kalkyl på vad det innebär rent kostnadsmässigt.

Artikelbild

John Nilsson menar att den här typen av projekt kan vara något som växer i framtiden.

– Jag tror att det kan bli fler projekt framöver om det här faller väl ut.

Artikelbild

Finns det risk att folk köper upp lokalerna och hyr ut dem dyrt i andra hand?

– Nej jag ser ingen risk med det. Men det är ju en möjlighet om man till exempel har mycket pengar i kassan och vill göra en investering, säger John Nilsson.