I slutet av förra veckan kom beskedet att Britsh Airways vill lägga ett bud på norska flygbolaget Norwegian, som pressats hårt senaste tiden. Det fick också aktien att rusa 47 procent.

Det är branschjätten IAG som äger bland annat British Airways och spanska Iberia som nu skriver i ett pressmeddelande att man har köpt 4,6 procent av Norwegian och att man i framtiden kan lägga ett bud på hela bolaget.

Lågprisjätten Norwegian har det tufft ekonomiskt och för att inte krascha vill bolaget lägga fram en nyemission av aktier. Planen är att få in ett kapital på 1,5 miljader norska kronor.

”Det är ett väldigt osäkert läge för Norwegian nu, de expanderar otroligt snabbt och har beställningar liggande på ungefär 200 nya plan”, säger SvD:s Tomas Augustsson i Ekonomistudion.

De nya planen måste finansieras nu, men bolaget har inga pengar. Det kan ställa till det för folk som vill köpa biljetter.

"Som resenär ska man alltid tänka på, när man bokar en flygbiljett, att till exempel betala med kreditkort. Då kan man få tillbaka en del pengar om det skulle hända någonting med bolaget."

Under förra året fick tre europeiska bolag stora problem och två av dem gick i konkurs. Det gällde brittiska Monarch och tyska Air Berlin. Även italienska Alitalia ska vara illa ute.