Henrik Martin har en 20-årig erfarenhet med konsult- och entreprenörskap bakom sig.

Under måndagen var han inbjuden av Trygghetsrådet att föreläsa på ClarionSense Hotel i Luleå.

Och det var nog många företagsledare på plats som satte andan i halsen.

Artikelbild

| Konsulten. Henrik Martin anser att vi lever i en "Voka-värld", som inte är helt lätt att identifiera för alla företag och organisationer.

Norrbottens Affärer fick en pratstund med Martin.

– Alla vi träffar går runt och känner att det händer väldigt mycket just nu. Vi tror att det även händer mycket i hur vi organiserar oss, säger 48-åringen.

– Vi tror att sätten vi organiserar oss på kommer att ändras mer de närmaste fem åren än de senaste 50.

Hur kan en arbetsgivare förbereda sig på det?

– Jag tror att först handlar det om att få korn på att det händer. Sedan fundera på vad måste vi göra. Vi lämnar våra gamla typer av organisationer bakom oss som vi kallar för "Napoleon-organisationer" där chefen ska berätta vad du ska göra. Istället dyker det upp hela andra typer av organisationer, som vi kallar för "Voka-organisationer". De är snabba, rörliga, komplexa, otydliga och består av nätverk istället för hierarkier. Många organisationer är fast i Napoleon-strukturer medan andra kommit väldigt långt i sitt arbete, säger Henrik Martin.

Hur menar du?

– Om man lever i en Voka-värld så fungerar inte Napoleon-hierarkier och det gör vi. Då måste man bygga en Voka-organisation.

Vad ser du som företagens och organisationernas stora utmaning?

– Oftast är det ledare i samma ålder som mig, som är uppväxta i Napoleon-organisationer och de vill gärna förflytta sig tillbaka till det gamla och bekväma. De yngre är vana vid att jobba i Voka-organisationer.

Nu chockerar du alla ledare som är i din ålder och uppåt?

– (Skratt) Vi lever som sagt i en Voka-värld.