Resebyråerna: Så fyndar du sista minuten-resor

En ovanligt solig maj månad, följt av ett svalare juni. Men än finns chans att fynda sista minuten-resor. Vi har kollat läget med resebyråerna, som ger sina bästa tips.

20 juni 2018 06:45

Några svala regniga dagar i rad, och många blir sugna på att åka iväg mot varmare breddgrader.

– Det har varit lite lugnare i maj. Nu strömmar det till mer förfrågningar och bokningar, nu när det är lite regnigare och svalare. Vi märker väldigt fort hur vädret påverkar, säger Sandra Bergström Wälimaa, vd Via Luleå resor.

Fjolårets kalla väder skapade en stor efterfrågan, berättar hon. I augusti fanns inga resor kvar att sälja, allt var fullbokat.

– Vi har haft ett par dåliga somrar i bagaget. Folk känner att de vill ha solgaranti, det är en lång vinter man ska överleva här.

Har du något tips för res-sugna som ännu inte har bokat?

– Det finns resor kvar ännu, bland annat till Kos och Cypern. Det är inte fullpriser på alla avgångar, en del är ännu rabatterade. Vi har haft en fin maj och det finns ännu chans att sommaren blir fin, så än kan man fynda sista minuten-avgångar, säger Sandra Bergström Wälimaa och fortsätter:

– Men fortsätter det att vara kallt och regnigt kommer det se annorlunda ut. I mitten eller slutet av juli är det läge att boka, om sommaren inte har blivit bättre då.

På Nex Travel är många sista minuten-resor redan slutsålda, vill man åka iväg med kort varsel är det ordinarie pris som gäller.

– Den här branschen är väldigt väderberoende. Nu när det har varit några regniga dagar finns det inga sista minuten-resor tillgängliga. Mallorca har till exempel varit slutsålt hela maj och juni, säger Britt-Marie Forsberg, resebyråkonsult på Nex Travel privatresor i Luleå

Det varma och soliga vädret i maj månad gjorde att priserna på resor sjönk. Men då var däremot inte så många sugna på att åka iväg, menar Britt-Marie Forsberg.

Ser ni stor skillnad på efterfrågan en regnig dag?

– Ja det kommer in många och frågar efter resor. Vi kommer att märka av detta ännu mer om det blir regnigt i juli, då de som började semestern tidigt känner att de bara har någon vecka kvar. Då blir de desperata och vill iväg. Men blir det fint väder så blir det billiga resor igen. Vi ser ett tydligt mönster av detta varje sommar då det är regniga perioder.

Förra årets kalla sommar har dessutom satt sina spår.

– Det har varit ovanligt mycket bokat tidigt på säsongen i år. Man vill gardera sig efter den vädermässigt dåliga sommaren ifjol. Många vill säkra upp, speciellt om de vet något bra ställe de gärna vill åka till, då bokar de tidigt. Många är ute i god tid och har redan nu även bokat sina julresor, säger Britt-Marie Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg