Nyligen anordnade Arbetsförmedlingen och Kalixföretagarna en rekryteringsmässa i kommunen. Årets välbesökta mässa lockade rekordmånga utställare, över 40 totalt. En anledning till det ökade intresset tror Arne Björkman är just rekryteringsbehovet hos många företag.

– Jag tror att en anledning är ökad konkurrens om den tillgängliga arbetskraften i och med den fortsatt låga arbetslösheten, säger han.

Tittar man bakåt i tiden har Kalix setts som en kommun med hög arbetslöshet. Så är det inte längre. I dag är den tvärt om – historiskt låg.

Artikelbild

| Jobbmässa. Rekryteringsmässan i Kalix är populär och årets upplaga lockade rekordmånga besökare.

– Vi ligger på samma nivå som övriga länet och riket. Och det är klart att det påverkar arbetsgivarna på orten, säger Arne Björkman.

Nytt för årets mässa var att arrangörerna ingick i ett nytt samarbete med finska Bothnian Arc som fokuserar på att hitta jobb till välutbildad finsk arbetskraft.

Bland annat var Raija Lummi, lärare vid högskolan i Torneå, på plats med sina elever.

– Vi är här för att jag vill visa mina elever att det finns arbetstillfällen i Kalix. Det är pendlingsavstånd om man inte vill flytta, säger hon.

Artikelbild

| Kalix Tele24 var ett av företagen som var på plats på mässan. "Vi söker just nu nio personer", säger Nathalie Wiklund, personalspecialist. Hon var på plats tillsammans med Catarina Johansson, personalchef, och Adam Karlsson.

Dessutom trycker Raija mycket på vikten av samarbete mellan Sverige och Finland.

– Det finns möjlighet för Kalixborna att studera hos oss också, vi har distansutbildningar och skulle kunna öppna ett campus i Kalix. Vi ser stora möjligheter och tycker att det är jätteviktigt med samarbete.

Artikelbild

| Söker jobb. Raija Lummi, lärare vid högskolan i Torneå, var på plats med sina elever som studerar företagsekonomi. "Vi är här för att jag vill visa mina elever att det finns jobbmöjligheter i Sverige och att det inte är speciellt långt heller", säger hon. Här med Birgitta Johansson vid Kalixföretagarna.

För många arbetsgivare handlar rekryteringsmässor till stor del om att hitta semestervikarier och säsongsanställningar. Men också att tillsätta fasta tjänster.

– Vi har varit här för att marknadsföra oss. Vi söker nio telefonister till Kalix och Haparanda. Man ser nu att det inte är lika många sökanden, det är ett lyxproblem vi har i samhället att många har jobb. Men samtidigt har vi på mässan träffat många potentiella kandidater så det känns ändå positivt, säger Nathalie Wiklund, personalspecialist vid Tele24.

Inom vården finns det många arbetstillfällen – bara vid Kalix sjukhus ligger just nu nio lediga tjänster ute. Nadja Brunfeldt, undersköterska IVAK, och Martina Larsson, sjuksköterska IVAK, var på plats för att representera Kalix sjukhus.

– Vi utvecklar just nu verksamheten på IVAK så det kommer att finnas ännu fler lediga tjänster i framtiden, säger Nadja Brunfeldt.

Hur är det att arbeta inom vården i dag?

– Det här är framtidens yrke. Vi trivs jättebra och har roligt på jobbet. Man har alltid möjlighet att kompetensutvecklas och prova på nya saker vilket är väldigt stimulerande, säger Martina Larsson.