Gruvans påverkan på gamla centrum ska ersättas med en ny centrumdel. Närmare 400 bostäder och ett 50-tal butikslokaler ingår i projektet som rör kvarteren 7, 8 och 9 i nya Kiruna centrum. LKAB är byggherre, Nåiden bygger och Kirunabostäder de som sedan ska förvalta allt det nya. Och om nästan precis tre år ska de nya handelskvarteren invigas och nyckeln lämnas över.

– Projektet skapar utmaningar i stort sett varje dag, men det handlar inte bara om tiden och att hålla koll på kostnaderna – eftersom det är så otroligt mycket som ska byggas nu så är det också en utmaning att få in entreprenörer som ska göra jobbet, säger Ingemar Törmä som är byggherren LKAB:s projektledare.

Bygget av de så kallade ”handelskvarteren” 7, 8 och 9 är ett samverkansprojekt där projekteringen sker vartefter. Byggvolymen motsvarar ungefär 3,5 fotbollsplaner eller tre Åhlénshus i Stockholm.

Artikelbild

Konceptbild för kvarter fyra i Kirunas nya centrum.

– Projektarbetet blir föränderligt och det händer hela tiden någonting nytt. Det du sa igår gäller kanske inte idag för att det händer något plötsligt som gör matt man måste svänga om lite grann. Man behöver kunna vara flexibel, säger Ingemar Törmä.

Men utmaningarna stannar inte där.

– Det gäller att få allt klart ungefär samtidigt så att alla kan flytta ner. Och att få alla att flytta. Det är heller inte gjort på en vecka eller två.

Hur ser byggläget ut i övrigt i Kiruna?

– Det kommer att bli en oerhörd byggboom här de närmaste åren. Det är handelskvarteren, men också till exempel kommunen som ska bygga Kunskapsnoden och badhus bland annat. Så det kommer att bli enormt mycket byggarbeten här i Kiruna, säger Ingemar.