Nya appen ska rädda hästar

När hennes högdräktiga sto plötsligt blev akut sjuk – utan att visa minsta tecken på smärta – bestämde sig Jenny Gagnér för att titta på möjligheterna att skapa en app. En app med syfte att underlätta för såväl hästägare som veterinärer.

27 december 2017 15:00
1, Hur är läget?

– Bra, tack!

2, Du är aktuell med en egen app, berätta om den.

– Den heter preVet och är tänkt att underlätta för hästägare, veterinär och andra inblandade i hästens välmående och hälsa. Genom att dokumentera i appen i vardagen, när allt är normalt, underlättar och förbereder den hästägaren för eventuella kontakter med veterinär vid avvikelser i hästens normala beteende. All dokumentation sparas på en tidslinje och går att filtrera fram så att man har möjlighet att jämföra med vad som är normalt utseende, rörelsemönster, beteende och mätbara värden. Hästägaren kan på ett användarvänligt sätt dokumentera sin häst och, i och med att det finns tips, länkar och videoinstruktioner, förbättra hästhållningen på hemmaplan.

3, När lanseras den?

– Version 1.0 är klar och lanseras under början av året.

4, Hur fick du den här idén?

– Jag har haft en hel del skador och sjukdomar hos mina egna hästar som orsakat lidande och höga kostnader. Jag har även hört många sorgliga historier från mina elever om deras hästar genom åren. Händelser som hade kunnat hanteras bättre om hästägaren hade haft mer kunskap och om kommunikation och förståelse mellan hästägare och veterinär hade varit bättre och "kvalitetssäkrad" genom dokumentation redan på hemmaplan. Jag har funderat mycket över hur vi hästägare skulle kunna agera bättre när hästarna blir sjuka eller skadade. Hästar pratar inte och döljer ofta sina symtom.

2015 när min högdräktiga häst Aska såg ut att stå och vila i hagen men i själva verket hade en akut bukhinneinflammation kunde vi rädda henne och fölet i sista minuten tack vare bra hantering och god kommunikation vid en extremt svåravläst situation. Det var då jag bestämde mig för att ta tag i och förbättra det här, genom att undersöka möjligheten med att skapa en app.

5, Vad har du för mål med appen?

– Målet är att underlätta vardagen för djurägare och att förbättra kommunikationen mellan bland annat djurägare och veterinärer. Med små medel kan vi utveckla tjänsten för hund och katt samt för yrkesutövande djurhållare. Vi kommer även att lansera tjänsten internationellt när den är mogen. För att skapa en kvalitetstjänst får det ta tid att utveckla. Det är inte bra att stressa fram något, det vet man när man är från Norrbotten!

6, Hur ser efterfrågan ut?

– Behovet av lösningar på problemen som appen har i fokus är enormt och responsen på appen är mycket god både hos hästägare, veterinärer, forskare och andra inblandade. preVet har fått medel från Almi invest och innovationsbidrag från Vinnova som tror på vår idé.

7, Du bor just nu i Uppsala men kommer från Luleå, hur kommer det sig att du hamnade där?

– När jag skulle resa hem, efter att ha arbetat med hästar hos en framgångsrik tränare på Island, vintern 2003, köpte jag med en fin tävlingshäst för att fortsätta utvecklas som ryttare. För att få större utbud på tävlingar och utbildning valde jag att flytta till Uppsala, där jag även hade min mormor, styvsyster och några vänner. Jag fick direkt jobb och undervisade i tre år på Agersta Islandshästcenters ridskola och startade samtidigt min enskilda firma där jag utbildar hästar och ryttare. Sedan har det bara fortsatt på den vägen.

8, Vad är det bästa med att driva eget företag?

– Kombinationen av friheten med att kunna planera sin egen tid, variationen i vardagen och att det mesta är möjligt om man bara arbetar fokuserat och hårt samt gör det man trivs med utifrån egna val. Livet som entreprenör passar min personlighet. Jag gillar att agera, utmanas och utvecklas.

9, Vad har du för mål och visioner med företagandet?

– Hjärtefrågan är att förbättra välmående, vård och överlevnad för hästar och andra djurslag samt skapa trygghet för deras oroliga ägare. Jag är en av dem! Målet med preVet AB är att etablera sig som marknadsledande inom häst- och djurägares dokumentering och anamnestagning på hemmaplan och kvalitetssäkring för djurägare och veterinär. Inom ett par år finns vår molnbaserade tjänst i de flesta djurägares och veterinärers/klinikers telefon, både inom Sverige och internationellt.

10, Vilket är ditt bästa tips till andra som har idéer på egna appar – hur gör man?

– Se till att träffa kunniga på områden där du själv saknar kunskap, för att kunna förverkliga din idé. Fråga, fråga, fråga och våga! Ta hjälp och lyssna, utan att avbryta, men använd sen din egen gps för att ta nästa steg och beslut. Kontakta gärna någon företagsinkubator. Kom ihåg att det är du som blir expert på just din idé och, ju fler du får synpunkter från, desto mer kunskap sitter du på och kan börja lita på din egen förmåga som expert. Jobba tillsammans med kompetenta personer som kan komplettera dina brister och svagheter och som du får energi och blir skarp av. Var ödmjuk, släpp den egna prestigen och sätt hela tiden bolagets bästa i fokus.

Jenny Gagnér

Ålder: 35 år.

Bor: På hästgård i Uppsala.

Familj: Så här långt består den av pojkvän, katt och hästar.

Kör: Honda CR-V.

Intressen: Hästar, matlagning, dans, träning. Njuta av naturen och resa, vistas gärna i Italien eller på Island. Umgås med nära och kära.

Gör en ledig dag: Njuter och ser till att återhämta mig.

Äter helst: Vällagad ekologisk och närproducerad mat. Mycket grönt och gärna italiensk eller svensk husmanskost. Med bra råvaror och en duktig kock är det mesta gott.

Dricker helst: Vatten, vin och champagne

Läser helst: Allt som inspirerar, utvecklar eller överraskar. Vill bli peppad och ha hopp om livet!

Ser på tv: Kockarnas kamp, mästerkocken, nyhetsmorgon på söndagar eller en bra film.

Aktuell med: Skapare av appen preVet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!