Nya ägare till anrik butik: "Har alltid velat ha något eget"

Butiken Lapplådan i Jokkmokk har funnits under en lång tid men sedan hösten är det nya ägare som ska driva butiken vidare. "Jaghar alltid velat ha något eget", säger Mikaela Unga-Pirak som är en av de nya ägarna.

1 december 2018 14:00

Sedan några månader tillbaka driver Mikaela Unga-Pirak butiken tillsammans med hennes man. I och med att butiken har bytt namn till Pirak Decor & Design.

– Viveqa som hade butiken tidigare hade drivit den i 30 år och när hon slutade fick vi möjlighet att köpa den av henne. Det har tagit tid att skriva en affärsplan och få till allting. Att köpa en butik är en ganska stor grej, säger Mikaela Unga-Pirak.

Hur kommer det sig att ni tog det beslutet?

– Jaghar alltid velat ha något eget. Jag håller på med en hel del traditionellt samiskt hantverk och syr väldigt mycket på fritiden. Det kändes roligt att kunna kombinera det med en affär. Men nu har det tagit tid att komma igång och jag har inte kommit igång med sömnaden än men det kommer.

Har du ändrat på något sedan du tog över?

– Nej, det har jag inte. Och det var så jag kände att jag ville göra. Jag ville fortsätta i Viveqas anda men ändå kunna kombinera mitt intresse för att sy mer.

Hur skulle du beskriva ert utbud?

– Vi har väldigt mycket textilier och inredningsdetaljer men även lite barngrejer. Från början är det en syaffär som bara har utvecklats över tiden.

Vad ser du för trender i Jokkmokk?

– Jokkmokksborna är väldigt moderna och medvetna. Om man inte köper saker till sina hem så ska det vara till stugan. Jag tror att Jokkmokkarna är väldigt medvetna om vad de vill ha för något. Många tycker att det är kul att blanda in saker som förknippas med Jokkmokk, som renar till exempel.

Hur många arbetar på Lapplådan?

– I december kommer en tjej som ska jobba extra men annars är det jag som arbetar själv. Det är klart att det är mycket att göra men det är väldigt roligt.

Hur är det att driva en butik i Jokkmokk?

– Det är jättespännande. Det är många ortsbor som handlar hos mig men sedan är det även turister. Jokkmokk är en väldigt stark samisk knytpunkt och det är väldigt mycket möten här.

Vad är det bästa med att arbeta i butik?

– Det är socialt och man träffar alltid glada och trevliga människor. Jag älskar att arbeta inom serviceyrket.

Vad tror du kommer bli årets julklapp hos er?

– Oj, vad svårt! Det är första gången som jag kommer att arbeta här över jul. Men jag tror att vi säljer väldigt mycket små julklappar, det där lilla extra. Innan jul är det många som köper dukar och gardiner. Men annars är det julklappar för de som är intresserade av inredningsdetaljer och textilier.

Namn: Mikaela Unga-Pirak

Ålder: 29 år

Bor: Jokkmokk

Familj: Man och två barn.

Intressen: Min familj, inredning och att sy.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Isberg