Petra Einarsson har arbetat vid Sandvik i knappt 30 år, de första 15 åren med alla typer av jobb som rör ekonomi (hon är ekonom i botten) och de senaste 15 åren som ansvarig för olika typer av affärer, hon satt också med i Sandviks koncernledning.

– Jag lämnade Sandvik för att jag inte kunde motstå erbjudandet om det här jobbet. Det känns så fantastiskt spännande, och i grunden likt det jag hållit på med, med tyngdpunkt på forskning och process, säger Petra Einarsson.

Petra Einarssons besök vid Billerud Korsnäs i Karlsborg ingår i den turné hon just nu gör till alla produktionsenheter i koncernen.

Billerud Korsnäs är den sjätte, av åtta, som hon besöker.

Intrycken så här långt?

– Alla bruken har sin historia och sin unikitet och det finns genomgående en stor stolthet över det vi gör, säger Petra Einarsson.

D-sack, en cementsäck som löser upp sig själv, nämns som exempel på nytänkande när det gäller förpackningar.

– Förpackningar är vår idé och vi vet att det efterfrågas allt mer att kunna ersätta exempelvis plast med papper samtidigt som det finns stora hygienkrav för exempelvis matvaror. Fabriken i Karlsborg ligger i absolut framkant när det gäller utvecklingen av nya, moderna förpackningar och det finns stora möjligheter att utveckla ännu mer och på sikt ha centrum för den utvecklingen här i Karlsborg, säger Petra Einarsson.

Billerud Korsnäs Karlsborg har omkring 370 anställda och uträkningen är att 150 anställda ska rekryteras inom en tioårsperiod.

Inte för att antalet anställda ska öka, utan för att täcka pensionsavgångarna.

– Vi har påbörjat generationsväxlingen och även om kompetens försvinner så är det roligt att rekrytera nya medarbetare. Hittills har det arbetet lyckats, säger Charlotta Engman, fabrikschef Billerud Korsnäs Karlsborg.

Petra Einarsson sitter i verksamhetsstyrelsen för Svenskt Näringsliv och hon säger så här om att locka ungdomar till industrin:

– Det är en allvarlig framtidsfråga för Sverige, att få ungdomar att förstå vilka fantastiska jobb det finns inom basindustrin. Vi behöver nå ut med att det är där du ska jobba om du vill vara med och skapa stora förändringar – som exempelvis hur vi ska hitta bästa lösningarna för att ersätta plast med papper.